Lekkere Spaanse gerechten koken zonder olie

door admin
Lekkere Spaanse gerechten koken zonder olie

Sinds de oorlog in Oekraïne, de grootste zonnebloemproducent van de wereld, is zonnebloemolie steeds schaarser geworden en rijst de prijs ervan de pan uit. Hoe bereiden we dan nog die heerlijke Spaanse gerechten zonder olie? In dit artikel geven we enkele tips om te koken zonder olie. 

Technieken, ingrediënten en keukengerei

Net als voor koken met olie, kun je voor de bereidingen zonder olie gebruik maken van oven, grill, magnetron en ook (braad-)pannen. Zorg er wel voor dat de pannen beschikken over een onbeschadigde antiaanbaklaag, zodat het gerecht er niet aan blijft kleven. In de supermarkt gooi je vlees, vis, bouillon, groentes of fruit in je mandje en je bent klaar om te koken zonder olie.

Geurige vis

Of je de vis nu bereid in een pan of op de grill, in beide gevallen kun je de olie prima vervangen door bouillon of limoensap.

Bereid je de vis in de oven, vouw deze dan in zilverfolie, leg de vis op een bedje van groenten en voeg een beetje bouillon toe zodat de vis niet te droog wordt.

Bereid als derde optie de vis met stoom. Door het toevoegen van een goed boeket van kruiden en specerijen help je het fabeltje dat stomen flauwe en smakeloze gerechten levert definitief de wereld uit.

Mals vlees

Vlees kun je op verschillende manieren in de oven bereiden. Kies je voor een wat vetter stuk vlees, dan kun je dat met wat peper, zout en kruiden op smaak brengen. Leg het vervolgens direct op de grilplaat, als was het een barcecue. Plaats er wel een ovenschaal onder om het overtollige vet en sap op te vangen. Houd de temperatuur van de oven goed in de gaten en een heerlijk mals en smaakvol stuk vlees, nagenoeg zonder vet, is het resultaat.

Een wat minder vet stukje vlees kun je in een ovenschaal leggen, voeg een beetje bouillon toe en leg er wat groentes op die veel vocht bevatten zoals tomaten, aubergines, courgettes, etc.

Gebruik je een pan of ga je het vlees grillen. bereid dan de wat dunnere filets door ze steeds om te draaien. Dikkere stukken vlees schroei je eerst op hoog vuur aan beide zijden snel dicht en laat ze dan op lager vuur of onder de grill verder garen. Op deze manier blijven alle smaakvolle sappen in het vlees.

Sappig gevogelte

De hiervoor beschreven kooktechnieken kun je ook toepassen op gerechten met kalkoen of kip. Hier kunnen de volgende bereidingswijzen nog aan worden toegevoegd.  

Braad je een hele kip voeg dan voldoende bouillon of het sap van limoenen, sinaasappels of citroenen toe. Je kunt de kip daarnaast nog vullen voor extra smaak en smeuïgheid met fruit of groenten die goed in de oven kunnen worden bereid zoals ui.

Kip kun je in de oven natuurlijk aan het spit laten draaien, maar een goed alternatief is de braadzak. De kip gaat in zijn geheel of in delen in de zak. Je voegt bouillon, sap, kruiden en specerijen toe, sluit de zak goed af en laat de kip zachtjes garen. De sappen blijven zo allemaal binnen en je krijgt een uiterst smaakvol stukje kip.

Ontbijtje met een eitje

Breek het ei en giet het in een siliconen bakje. Voeg eventueel een beetje zout en kruiden toe plaats het in de magnetron.

Een nagenoeg vergelijkbaar resultaat als het gebakken ei krijg je door een laagje water van ongeveer twee centimeter met een snufje zout in een pan aan de kook te brengen. Tik het ei kapot en laat het in het kokende water lopen. Doe het deksel op de pan voor het beste resultaat en na ongeveer een minuut is je eitje klaar. Haal het met een schuimspaan uit de pan en laat het even uitlekken.

We hopen je met bovenstaande hebben kunnen inspireren en ¡Que aproveche!

Dit vind je misschien ook leuk