Deze tapas vinden zowel Spanjaarden als toeristen de beste

door admin
tapas

Uit een onderzoek dat is uitgevoerd ter gelegenheid van Wereld Tapas Dag op 20 juni blijkt dat 82,5% van de Spanjaarden de tapa als het belangrijkste symbool van de Spaanse gastronomie beschouwen. Waarschijnlijk zijn ook veel toeristen uit het buitenland die veel in Spanje komen het daar wel mee eens.

Bovendien wijst het onderzoek uit dat 76,4% van de ondervraagden de voorkeur geeft aan traditionele tapas boven moderne variëteiten. Verder varieert 94% van de consumenten hun keuze afhankelijk van de regio waarin zij zich bevinden. Dat toont eens te meer aan dat tapas een perfecte uithangbord vormen voor de traditionele smaken en keuken van elke Spaanse regio. Het onderzoek werd uitgevoerd door Saborea España en Hostelería España.

En de beste tapas is?

Iedereen heeft wel een favoriet. Maar de tortilla de patata (aardappelomelet) is zowel door Spaanse consumenten als door buitenlandse toeristen verkozen tot de beste tapa van Spanje. Ook blijkt dat 82,5% van de Spanjaarden de tapa als het belangrijkste symbool van de Spaanse gastronomie beschouwt. Naast de tortilla de patata, worden ook croquetas, ensaladilla (Russische salade) en patatas bravas (gebakken aardappeltjes met pittige saus) hoog gewaardeerd door de Spanjaarden, terwijl buitenlandse toeristen vooral jamón (Serranoham of Iberische ham) op de tweede plaats kiezen, na de tortilla.

Wat drink je bij de tapas?

De meerderheid van de Spaanse respondenten (71,2%) kiest ervoor de tapa te laten vergezellen door een biertje. Opvallend is de toename in de consumptie van alcoholvrije bieren, die nu door 12% van de ondervraagden wordt gekozen. Met 22% ligt de voorkeur voor wijn ter begeleiding van de tapa een stuk lager (11,3% wit en 10,7% rood). Opvallend is dat meer buitenlandse toeristen dan Spanjaarden kiezen voor wijn bij tapa, namelijk 40,6%, ten opzichte van 51,2% die kiest voor bier. Ook is er een toename van het aantal mensen dat frisdrank kiest.

Sociale aspecten van tapas

Tapas eten blijft bovenal een sociale bezigheid. Het onderzoek laat zien dat 46,2% van de horecaprofessionals van mening is dat het eten van tapas de afgelopen jaren populairder is geworden. Zes op de tien consumenten genieten het meest van tapas in gezelschap van vrienden, gevolgd door partner en familieleden.

Lees ook: In deze Spaanse stad eet je de beste tapas volgens The Times

Het weekend is de populairste tijd om tapas te eten, vooral op zaterdag tijdens het aperitief. Doordeweeks is donderdagmiddag het favoriete moment. Ongeveer 62% van de ondervraagde klanten geeft aan meer dan drie keer per maand tapas te eten, waarbij bijna 22% zelfs zes keer per maand tapas eet. De leeftijdsgroep van 31 tot 45 jaar doet dat het meest fervent (64,4%), gevolgd door mensen tussen 46 en 60 jaar (29,4%).

Economische voordelen voor de horeca

Het onderzoek toont aan dat bijna zeven op de tien horecaprofessionals tapas als winstgevend beschouwen. Voor 40% van de ondernemers vertegenwoordigen tapas meer dan 10% van hun omzet. Bijna 58% biedt tapas aan bij de prijs van een drankje.

De gemiddelde prijs van een tapa varieert tussen de 2,50 en 4 euro voor 41,1% van de horecaprofessionals, terwijl 39,7% de prijs tussen de 1,90 en 2,50 euro houdt. Het segment van 2,50 tot 4 euro is met meer dan 12 punten gestegen ten opzichte van 2022. Klanten geven aan dat hun gemiddelde besteding aan tapas tussen de 10 en 20 euro ligt, waarbij de meeste tussen de drie en vijf tapas consumeren.

Erkenning van tapas

Rosario Sánchez Grau, staatssecretaris van Toerisme, benadrukt dat de tapa een “identiteitssymbool” is dat nauw verbonden is met de Spaanse culinaire cultuur. Zij benadrukt het belang van toerisme gericht op wijn en gastronomie, aangezien deze culturele manifestaties steeds meer belangstelling trekken van toeristen en de laatste jaren zijn gegroeid.

De oorsprong van tapas

Over de oorsprong van tapas doen drie theorieën de ronde. Een van de meest verspreide theorieën is dat tapas in de 19e eeuw in Andalusië zijn ontstaan. Bareigenaren serveerden kleine hapjes bij drankjes om te voorkomen dat klanten te snel dronken werden. Zo hielden ze het alcoholgebruik binnen de perken en stelden ze tegelijkertijd de klanten tevreden.

Een andere interessante theorie suggereert dat tapas begonnen als een manier om glazen wijn te bedekken met een stukje eten, zoals een plakje ham, om te voorkomen dat vliegen en insecten in de drank vielen. Deze gewoonte zou zich snel over het hele land hebben verspreid en uitgroeien tot een sociale traditie.

De derde theorie vertelt dat koning Alfonso X, ook bekend als ‘de Wijze’, de uitvinder van tapas zou zijn. VAnwege een ziekte zou hij kleine hoeveelheden voedsel met wijn moeten consumeren. Eenmaal beter, beval hij dat alle drankjes vergezeld moesten gaan van een hapje om dronkenschap onder zijn onderdanen te voorkomen. Dit koninklijke decreet zou hebben bijgedragen aan de verspreiding van tapas door heel Spanje.

Culinaire traditie

In de loop der tijd zijn tapas geëvolueerd en variëren ze sterk per Spaanse regio. Toch blijft de kern hetzelfde: het delen van kleine hapjes in een gezellige, sociale setting. Tapas zijn een integraal onderdeel van de Spaanse cultuur geworden en worden tegenwoordig over de hele wereld gewaardeerd. Deze kleine gerechtjes belichamen de essentie van de Spaanse levensstijl, waar samenzijn en genieten van goed eten centraal staan.

Lees ook: Waar in Spanje krijg je een gratis tapa bij je drankje?

Dit vind je misschien ook leuk