Dit is de mooiste Spaanse Parador volgens Lonely Planet

Staatshotel met rijke historie in een schitterende omgeving

door Judith Goeree
mooiste parador

Reisgids Lonely Planet heeft de mooiste parador van Spanje gekozen. Het geloofde staatshotel maakt indruk op reizigers vanwege het monumentale gebouw waarin het is gevestigd, de schitterende locatie ervan en de indrukwekkende geschiedenis van het hotel. Ook de fraaie omgeving draagt bij aan de uitstekende waardering.

De Parador die door Lonely Planet is bekroond tot de mooiste van Spanje, ligt in de provincie Pontevedra in Galicië. Het gaat om de Parador de Baiona, gelegen aan een van de mooiste baaien van de Rías Baixas in Galicië.

Ruime kamers Parador Baiona

Lonely Planet hield een grootschalige enquete onder haar volgers op Instagram. Meer dan 45.000 reizigers deden mee aan de stemmingen kozen deze iconische Parador met 61 procent van de stemmen tot de mooiste van Spanje. Parador de Baiona stak daarmee de prachtige Parador de Granada de loef af.

Beide paradores zijn gevestigd in historische gebouwen op buitengewone locaties. Toch hebben beide een unieke eigen stijl. Ook de paradores van La Gomera en Hondarribia kwamen dicht bij een plekje in de finale en werden geprezen om hun schoonheid en eigen karakter.

Parador met rijke geschiedenis

De mooiste parador van Spanje bevindt zich in het historische kasteel van Monterreal, een fort uit de 15e eeuw. Het verdedigingswerk werd in 1497 omgebouwd tot een versterkte stad op bevel van de Katholieke Koningen. In de 19e eeuw kwam het fort in handen van de Markies van Pazo de la Merced. Op de ruïnes van het kasteel bouwde hij een majestueus neogotisch paleis, dat in 1950 werd uitgeroepen tot Nationaal Monument.

Tussen 1963 en 1966 werd dit paleis omgetoverd tot de fraaie parador zoals we die nu kennen. Het paleis werd zorgvuldig gerestaureerd en kreeg een authentieke Galicische wijnkelder in de voormalige stallen.

Unieke locatie

uitzicht vanaf parador Baiona

Zicht op Cíes Eilanden vanaf parador ©Else BeekmanKelten, Feniciërs, Romeinen, christelijke monniken, Arabieren en zelfs piraten hebben hun stempel gedrukt op deze strategische locatie. Volgens een legende verbleef de beroemde islamitische leider Almanzor in het kasteel, nadat hij het Iberisch Schiereiland had doorkruist op weg naar Santiago de Compostela. Een van de belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van het pand is echter de aankomst van de vloot van Christoffel Columbus . Na zijn eerste reis naar de nieuwe wereld, en de ontdekking van Amerika, keerde Columbus terug naar deze locatie.

Schitterende ligging

Naast de rijke geschiedenis en onmiskenbare architectonische schoonheid, heeft de Parador de Baiona nog een grote pré: de werkelijk schitterende locatie aan een van de mooiste baaien van de Rías Baixas. De lichte en ruime kamers van het hotel bieden schitterende uitzichten op zee. Bovendien wordt de parador omringd door 18 hectare tuinen. Ideaal voor een wandeling en om te genieten van de vredige rust in de ommuurde tuinen. Vanaf deze tuinen is het zicht bij helder weer op de Cíes Eilanden prachtig. Deze eilanden met fraaie stranden kun je ook bezoeken in de zomer. Vanwege de drukte dien je wel te reserveren.

Veel te doen in omgeving

Ook de omgeving van de Parador de Baiona heeft veel te bieden. Een van de meest opvallende bezienswaardigheden is het monument de Virgen de la Roca, dat bereikbaar is via een stenen brug. Ook de Iglesia de Santa María is eenbezoek waard. De kerk, in gotisch-renaissancestijl, heeft waardevol barok altaarstuk.

Wie wil genieten van spectaculaire panoramische uitzichten, moet een bezoekje brengen aan de mirador O Cortelliño, op de top van de berg A Groba. Van daaruit kijk je prachtig uit op de Cíes-eilanden. Deze archipel is uitgeroepen tot Nationaal Park en heeft enkele van de beste stranden van Europa heeft.

Of je nu op zoek bent naar een romantisch uitje, een familievakantie of een zakenreis, de Parador de Baiona is een ideale plek voor een breed publiek. Bovendien kun je er genieten van het beste wat de Galicische keuken te bieden heeft.

Meer paradores: De toplocaties van Spanje’s beroemde Parador Hotels

Dit vind je misschien ook leuk