Dit museum mag je niet missen als je in Madrid bent

door admin
Dit museum mag je niet missen als je in Madrid bent

Ben je kunstliefhebber, dan is het een verplichte stop in de hoofdstad. De Galería de las Colecciones Reales, gelegen in het hart van de stad, is een topbestemming naast het Prado Museum, het Thyssen-Bornemisza en het Reina Sofía. Deze galerij biedt bezoekers een verzameling van 650 werken. Daaronder meesterwerken van Velázquez, Goya, Caravaggio, Titian en El Greco, alsmede wandtapijten, meubels en zelfs een deel van de oorspronkelijke middeleeuwse muur van Madrid uit de tijd van Al-Andalus.

Het doel is een uitgebreid overzicht te bieden van de Spaanse geschiedenis en de veranderende smaak van zijn heersers. Het museum onderscheidt zich door een dynamische presentatie van kunstwerken, die in de loop van de tijd zal veranderen. Tot juni 2024 is een fraaie collectie van vorstelijke rijtuigen te zien.

Decennialange vertraging

Hoewel het idee om deze ​​galerie te creëren oorspronkelijk ontstond tijdens de Tweede Republiek in het begin van de jaren dertig, werden de plannen onderbroken. Eerst door de Spaanse burgeroorlog en de daaropvolgende Franco-dictatuur. Nadat de regering in 1998 groen licht gaf werd het project opnieuw een kart eeuw uitgesteld doordat men een groot deel van de 9e eeuwse Arabische muur in Madrid ontdekte. Daarna gooiden de financiële crisis en de Covid-pandemie roet in het eten.

Een uniek museum in Spanje

Het moderne gebouw van de Galería de las Colecciones Reales, gelegen tegenover het Koninklijk Paleis, biedt over drie verdiepingen een adembenemend uitzicht over de rivier naar het park Casa de Campo.

Museumdirecteur Leticia Ruiz licht toe waarom dit bekroonde gebouw zo bijzonder is: “Zodra bezoekers de ruimtes betreden, worden ze geconfronteerd met perspectieven en uitzichten die veranderen met het licht, waardoor de hal en andere ruimtes bij zonsondergang een prachtig intiem licht krijgen dat geometrische schaduwen werpt.”

Wat is er te zien?

De Galería de las Colecciones Reales ontleent zijn belang aan de indrukwekkende collectie afkomstig uit het nationale erfgoed (Patrimonio Nacional), met schatten uit de onvoorstelbaar rijke erfenis van de Habsburgse en Bourbon-dynastieën.

Ruiz spreekt met enthousiasme over de collectie: “Er zijn meesterwerken uit alle belangrijke kunstvormen die bijna vijf eeuwen geschiedenis beslaan, inclusief enkele meubelstukken van uitzonderlijke schoonheid en technische kwaliteit, en borduurwerken van een van de beste borduurders uit de eerste helft van de 18e eeuw.”

Bezoek inplannen

Gelegen tegenover het Koninklijk Paleis en achter de Almudena Kathedraal, is het museum toegankelijk vanaf de Plaza de la Armeria of vanaf de Cuesta de la Vega. Het is geopend van maandag tot zaterdag van 10:00 tot 20:00 uur en op zon- en feestdagen van 10:00 tot 19:00 uur. Een kaartje kost €14 of €24 in combinatie met toegang tot het Koninklijk Paleis. EU-burgers, Latijns-Amerikaanse burgers of inwoners van Spanje kunnen van maandag tot donderdag tussen 18:00 en 20:00 uur gratis naar binnen.

Dit vind je misschien ook leuk