Drie Spaanse steden door Times verkozen bij beste ter wereld

door admin
Drie Spaanse steden door Times verkozen bij beste ter wereld

Deze mensen en bedrijven verdienen extra aandacht om dat zij ‘in een context van buitengewone omstandigheden manieren hebben gevonden zich aan te passen, te bouwen en te innoveren’. 

Om de lijst samen te stellen, vroeg TIME haar internationale netwerk van corespondenten en redacteurs om plaatsen, inclusief landen, regio’s, steden en dorpen te nomineren met het oog op diegenen die binnen bovengenoemde uitdagende context nieuwe en opwindende ervaringen aanbieden. 

Tussen de honderd uitverkorenen op de lijst prijken drie Spaanse steden. Dat zijn Santiago de Compostela in Galicië, Cáceres in de regio Extremadura en Madrid. 

Waarom Santiago de Compostela?

Dan Stewart schrijft lyrisch over deze pelgrimsstad in het uiterste noordwesten van Spanje. Hier trekken al meer dan duizend jaar katholieken naar toe om het heiligdom van ‘San Jacobo’ te bezoeken. Vandaag de dag is de Camino de Santiago nog steeds en van de beroemdste pelgrimstochten die je kunt maken en die bestaat uit een netwerk van paden door Europa.

De meestbezochte plek in de stad is nu de indrukwekkende kathedraal van Santiago de Compostela. Dit jaar is het heilige jaar: Año Xacobeo. De basiliek werd recent opgeknapt en sinds april is de sierlijke barokke gevel is voor het eerst in acht jaar niet meer verborgen achter de steigers van de renovatiewerkzaamheden.

Volgens Stewart eet je de beste bacalao (kabeljauw) van Spanje bij Solleiros op het plein Praza de Mazarelos. Het restaurant werd vorig jaar uit 230 restaurants verkozen om het beste gezouten kabeljauwrecept van Spanje.

In Santiago kun je uren dwalen door een labyrinth van prachtige oude straten waar het onder de fotogenieke bogengalerijen goed toeven is op de terrassen van de vele bars en restaurants. 

Waarom Cáceres?

Robin Catalano roemt vooral het overheersende kleurenpalet van oker en albast van de oude stad van Cáceres waardoor deze doet denken aan ‘een scène uit een oude sepia-foto die tot leven is gekomen’. De stad ligt in wat hij ‘de minst toeristische regio van Spanje’ noemt. Al begint Extremadura de laatste tijd steeds meer in trek te komen door mensen die op zoek zijn naar nieuwe en originele bestemmingen weg van de massa. De oude binnenstad van Cáceres, ‘een unieke mix van Romeinse, islamitische, gotische en renaissance-architectuur, omringd door grote stenen muren’ staat bovendien niet voor niets op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

De auteur die Cáceres verkoos, wijst nog op een gerenoveerd Hospes Palacio de Arenales & Spa in 2020 net buiten de stad. Ook beveelt hij El Museo Helga de Alvear aan, met ‘de belangrijkste privécollectie van internationale hedendaagse kunst van het land’. Tot slot is het gerenoveerde Casa de los Paredes Saavedra uit de Renaissance omgetoverd in een ‘luxe Relais & Châteaux-hotel met 11 suites, compleet met vloerverwarming en marmeren badkuipen’. 

Waarom Madrid?

Tamara Hardingham-Gill wijst erop dat social distancing niet bevordelijk is gewest voor de ‘intieme kunstvorm van de Spaanse flamenco, noch voor de beroemde tablaos’ van de Spaanse hoofdstad. Ondanks dat het Spaanse ministerie van Cultuur vorig jaar ruim 1 miljoen euro in flamenco investeerde om de industrie te helpen de gevolgen van de pandemie te dragen, worden de komende maanden cruciaal om te bepalen of deze hotspots van de Spaanse cultuur het zullen overleven.

De correspondent beveelt enkele hotels aan, zoals de vernieuwde Rosewood Villa Magna; Mandarin Oriental Ritz, een recent gerestaureerd BelleEpoque hotel in het centrum van de hoofdstad; en de Madrid Edition met 200 kamers, gelegen aan een historisch plein met een dakterras en een skybar.

Madrid is natuurlijk veel meer dan flamenco: denk bijvoorbeeld aan de spectaculaire streetart of aan de traditionele musea zoals het Prado, het Reina Sofia of het Thyssen-Bornemisza museum. 

Times koos dit jaar geen Nederlandse of Belgische plaats.

Dit vind je misschien ook leuk