Van deze ruim 27 procent lijdt 35 procent aan de ernstigste vorm van te zwaar zijn: abdominale obesitas. Deze wordt direct in verband gebracht met het ontstaan van hart- en vaatziekten. Het onderzoek werd uitgevoerd door de Grupo de Investigación EPINUT van de Universiteit Complutense (UCM) in de Spaanse hoofdstad samen met de Spaanse vereniging van Voedingsleer en Voedingswetenschappen (SEDCA). De resultaten werden gepubliceerd in het tijdschrift Nutrición Hopsitalaria.
Hieruit blijkt ook een zorgwekkend niveau van sedentaire levensstijl van 25,12 procent en een hoog consumptieniveau van bewerkte voedingsmiddelen met een lage voedingswaarde tijdens de hoofdmaaltijden op de dag zoals het ontbijt, de lunch en de ‘merienda’, de maaltijd die in Spanje rond 18 uur gegeten wordt voor de laatste maaltijd van de dag het avondeten dat vanaf een uur of 21h wordt genuttigd.
Op lange termijn ontstaan er zodoende problemen in de gezondheid van deze kinderen die een verhoogd risico hebben op talloze ziekten, zegt Jesús Román Martínez Álvarez, onderzoeker bij de afdeling Verpleegkunde van UCM en een van de auteurs van het onderzoek.
In het onderzoek werd gekeken naar de eet- en leefpatronen van bijna 2.000 kinderen tussen 7 en 16 jaar in de schooljaren 2016/2017 en 2017/2018. Van deze kinderen kwam overgewicht en obesitas het meeste voor onder de leeftijdsgroep 12 tot 16 jaar. Onder meisjes ging het om 30 procent en onder jongens om 24,6 procent.
Nieuw is de mate waarin de abdominale obesitas voorkomt gebaseerd op de taillemaat index die 8 punten hoger ligt dat gemiddelde niveau wereldwijd en met de leeftijdsgroep van 7 tot 11 jaar als meest door dit probleem geraakte.
De gegevens over voedingspatronen en levensstijl werden gehaald uit een uitvoerige enquete. De onderzoekers van UCM stellen voor een plan te ontwikkelen waarmee het Mediterrane dieet op scholen gepromoot kan worden samen met acties om sport en fysieke beweging te promoten om zo de zittende levensstijl van veel kinderen tegenwoordig tegen te gaan.