ANECPLA heeft gevraagd “zeer alert te zijn” op de “flinke” toename van de populatie van de westnijlvirus-overbrengende mug, de ‘Culex’ (geslacht ‘pipiens’ en ‘perexiguus’). De uitbraak in 2020 was onverwacht, maar kon dankzij een goede samenwerking tussen milieugezondheidssector en de overheden snel worden bestreden.
Muggenpopulatie is omhooggeschoten
“Twee jaar later lijkt het erop dat de dreiging nog lang niet is verdwenen, maar is toegenomen. Feit is dat de muggenpopulatie de afgelopen weken enorm is gestegen in de Sevilliaanse districten La Puebla del Río, Coria en Palomares”, waarschuwt ANECPLA.
Waakzaam
Geconfronteerd met deze situatie, bevelen ze zowel de bevoegde overheden als burgers in het gebied “waakzaam te blijven”. Daarbij willen ze dat er goed wordt samengewerkt om te voorkomen dat er dit jaar nieuwe gevallen van westnijlkoorts ontstaan.
Volgens directeur Jorge Galván is het duidelijk dat “in een situatie als die veroorzaakt wordt door het westnijlvirus samenwerking tussen deskundigen op het gebied van ongediertebestrijding en milieugezondheid en de bevoegde administraties essentieel is als we de potentiële en werkelijke risico’s voor mensen willen elimineren”.
Vorig jaar werkte ANECPLA al samen met het ministerie van Volksgezondheid van de Junta de Andalucía, zowel bij de evaluatie van het land om mogelijke nieuwe uitbraken te voorkomen als bij de opleiding van overheidspersoneel voor de kennis en vaardigheden die nodig zijn voor het beheer van de virusoverbrengende muggen.
Burgers betrekken bij controletaak
Dit jaar benadrukt ANECPLA nogmaals hoe belangrijk het is alert te blijven op deze dreiging en het belang van het betrekken van burgers bij de controletaak. Burgers kunnen assisteren bij het aanwijzen en schoonmaken van broedplaatsen voor allerlei muggensoorten. Het gaat in dit opzicht vooral om plaatsen waar water achterblijft, stilstaand water, plassen, tanks of andere waterreservoirs.
ANECPLA zelf zegt door te gaan met het uitvoeren van informatiecampagnes voor de bevolking. Hierin zullen ook aanbevelingen worden meegenomen van maatregelen om huishoudelijke bronnen te detecteren.
Westnijlkoorts
Westnijlkoorts kan niet overgedragen worden van persoon tot persoon. Alleen de beet van de ‘Culex’-mug kan de ziekte veroorzaken. Daarom is de Vereniging van mening dat maatregelen ter preventie van infecties bij mensen gericht moeten zijn op het vermijden van beten. Denk hierbij aan maatregelen zoals het plaatsen van muskietennetten op ramen en deuren en voor zover mogelijk, vermijden om in de schemering of bij zonsopgang door waterrijke gebieden te open. Draag zoveel mogelijk lange mouwen en broeken en insectwerende middelen.
Bekijk ook: Andalusië start met preventieplan tegen nieuwe uitbraak westnijlvirus
Het virus is tot nu toe – afgezien van een geïsoleerde detectie op een manege in Catalonië – nog niet ontdekt op de rest van het Spaanse grondgebied. Toch herinnert ANECPLA eraan dat het “niet uitgesloten is dat het in andere gebieden kan circuleren, vooral nu in de zomer, waarin de mug zich op het hoogtepunt van de voortplantingscyclus bevindt.
Het westnijlvirus komt via een muggenbeet niet alleen bij mensen terecht maar ook bij vogels, paarden en andere zoogdieren. Rond 80 procent van de besmette personen heeft geen symptomen volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De resterende 20 procent kent wel symptomen. In de ergste gevallen (1%) treedt encefalitis (ontsteking in het centrale deel van het zenuwstelsel) of meningitis (hersenvliesontsteking) op. Van de mensen die deze ernstige symptomen krijgen overlijdt volgens het Andalusische gezondheidsministerie 10 procent.