Geen bankfiliaal meer in meer dan helft Spaanse gemeenten

door admin
Geen bankfiliaal meer in meer dan helft Spaanse gemeenten

Dat is een afname van 51 procent die blijkt uit een onderzoek dat het Valenciaans Instituut voor Economisch Onderzoek (IVIE) uitvoerde voor de Fundación Ramón Areces. Het grootste aantal operationele bankfilialen werd geregistreerd in 2008, toen waren dat er nog 46 duizend. Sinds dat jaar zijn bij één op de twee bankkantoren de deuren gesloten. 

Met de auto naar de bank

De digitalisering van de financiële sector heeft er concreet toe geleid dat van de 8.131 gemeenten die Spanje telt, er nu in 4.287 geen bank meer te vinden is. Dat houdt in dat 1,39 miljoen Spanjaarden (dat is 3 procent van de Spaanse bevolking) die voor een financiële dienst naar een bank willen, daarvoor de auto moeten nemen. Volgens econoom Joaquín Maudos van de Universiteit van Valencia neemt het percentage gemeenten dat het zonder bank moet stellen steeds verder toe, terwijl het aantal mensen dat in deze gemeenten woont ook met 2 tot 3 procent is toegenomen. 

In alle Spaanse regio’s verdwenen bankfilialen, maar dat waren er niet overal evenveel. Met een afname van 34 procent verdwenen de minste kantoren in de regio’s Castilië-La Mancha en Extremadura. De meeste banken verdwenen in de regio Catalonië, waar zelfs 64 procent van de kantoren de deuren sloot. Dat gebeurde vooral in Barcelona, waar veel kleine financiële instellingen werden overgenomen door grotere banken. 

Ook minder scholen en ziekenhuizen

Het onderzoeksrapport van het IVIE stelt dat niet alleen steeds meer bankfilialen verdwijnen uit het Spaanse straatbeeld, maar dat dit ook gebeurt met andere essentiële dienstverlenende instellingen zoals gezondheidscentra en onderwijsinstellingen. Zo is de toegankelijkheid tot voornoemde diensten voor inwoners van provincies als Teruel, Cuenca, Guadalajara, Soria en Ávila aanzienlijk verslechterd. Met name geldt dat voor zorginstellingen: in Spanje moeten ongeveer een miljoen inwoners meer dan 45 minuten reizen om bij het dichtstbijzijnde ziekenhuis te komen. 

Alternatieven

Volgens Maudos moeten de regionale overheden meer doen om de toegankelijkheid tot de openbare dienstverlening en financiële instellingen te verbeteren. Zo zouden er alternatieven moeten komen als een dienstregeling met minibusjes, de installatie van meer pinautomaten en de garantie dat alle dorpen in Spanje toegang hebben tot het internet zodat inwoners hun bankzaken online kunnen afhandelen. 

Bekijk ook: Spaanse bank waarschuwt voor gevolgen toenemende vergrijzing 

Dit vind je misschien ook leuk