Gekte op huizenmarkt in provincie Malaga en Costa del Sol

door admin
Gekte op huizenmarkt in provincie Malaga en Costa del Sol

De gekte om een ​​huis te kopen in de provincie Malaga is losgebarsten. In het eerste kwartaal van dit jaar werden 11.165 transacties uitgevoerd in de provincie. Dat is een stijging van 54% op jaarbasis en het hoogste cijfer sinds 2007, het laatste grote boekjaar voordat de vastgoedzeepbel barstte. 

Per dag werden 124 huizen verkocht

In de eerste drie maanden van dit jaar werden per dag 124 huizen verkocht, zo blijkt uit gegevens die vrijdag zijn gepubliceerd door het Nationale Bureau voor de Statistiek (INE). Zowel de tweedehandsmarkt als de nieuwbouwmarkt maakten een grote groei door. Vorig jaar werden 5.172 verkopen van tweedehands onroerend goed ondertekend en dit jaar zijn dat er al 8.510, 65% meer.

De provincie Málaga is in het eerste kwartaal  van 2022 goed voor een derde van de woningverkopen in heel Andalusië, op verre afstand gevolgd door Sevilla met 6.163, praktisch de helft, en is de vierde in Spanje achter Madrid (22.467), Barcelona (16.446) en Alicante (12.163).

Málaga en Alicante aan kop in woningverkoop aan buitenlanders

Málaga deelt ook met Alicante het feit dat beide de verkoop van huizen aan buitenlanders in het hele land leiden. Ze doen het al jaren en de trend zet zich voort.

Vanwaar deze sterke opleving?

Violeta Aragón, algemeen secretaris van de Vereniging van Bouwers en Promotors van Malaga (ACP), schrijft de sterke opleving toe aan twee redenen. De eerste is dat veel mensen uit Málaga, door de pandemie en de lockdown, hebben besloten van huis te veranderen. Ze zijn op zoek gegaan naar een ander huis met meer buitenruimte, een zwembad, balkon of terras in plaats van de flat, waarin ze zich erg opgesloten hebben gevoeld tijdens de lockdown. 

“Na de pandemie hechten mensen meer waarde aan hun woonplek en zien ze hun huisvesting als meer dan alleen een plek om te slapen”, legt Aragón uit.

De tweede reden is volgens de algemeen secretaris van de ACP dat “Málaga om verschillende redenen in het vizier is van veel nationale en internationale investeerders“. Talloze bedrijven, vooral technologiebedrijven, met veel werknemers die een huis nodig hebben om tijdelijk of permanent te wonen, komen naar Málaga.

Bekijk ook: Nederlanders kopen grotere huizen in Spanje en Belgen gaan vooral voor nieuwbouw

Bovendien is telewerken door de pandemie nu een optie geworden die door steeds meer bedrijven wordt gestimuleerd en waardoor veel mensen in Málaga kunnen wonen, terwijl ze werken voor een bedrijf dat vele duizenden kilometers elders is gevestigd.

Aan de andere kant blijft Málaga een belangrijke bestemming voor zowel residentieel als kortverblijftoerisme. In het eerste geval kopen buitenlanders huizen om lange perioden aan de kust door te brengen of voor hun pensioen. In het tweede geval kopen steeds meer bedrijven huizen en hele gebouwen om ze op te knappen en op de markt te brengen als woningen voor toeristen of voor lange termijn verhuur.  Een voorbeeld hiervan is Casavo. Dit bedrijf heeft meerdere investeringsfondsen achter zich en heeft aangekondigd dat het 10 miljoen euro beschikbaar heeft om appartementen te kopen in verschillende delen van het centrum van Málaga. De bedoeling is deze te renoveren en voor een hogere prijs te verkopen.

“Huisvesting is een van de grote toevluchtsoorden voor investeerders en er is veel druk in Máalaga”, benadrukt Carlos Rueda van vastgoedportaal Idealista. Hij voegt toe dat hij veel projectontwikkelaars spreekt uit Barcelona of Valencia die merken dat de gemeentes daar obstakels beginnen op te werpen voor de bouw, dus verleggen ze hun koers naar Málaga. 

Prijs op maximale niveau

Het aantal verkopen stijgt en daarmee ook de prijs. Die ligt nu met 2.551 euro per vierkante meter in de provincie op het maximale niveau. Het is 10% meer dan een jaar geleden.

In april werd in 17 gemeenten de historische maximumprijs bereikt: de stad Málaga (2.225 euro per vierkante meter), Alhaurín de la Torre (1.790 euro), Benahavís (3.818 euro), Benalmádena (2.424 euro), Cártama (1.568 euro), Casares (1.968 euro), Estepona (2.542 euro), Fuengirola (2.595 euro), Istán (3.704 euro), Manilva (1.861 euro), Marbella (3.581 euro), Mijas (2.245 euro), Monda (1.582 euro), Ojén ( 2.696 euro), Rincón de la Victoria (2.072 euro), Torre del Mar (2.074 euro) en Viñuela (1.792 euro).

Nieuwe bubbel?

Zouden we te maken kunnen krijgen met een nieuwe bubbel? Violeta Aragón denkt van niet omdat de bubbel aan het begin van de eeuw financieel was, aangezien banken allerlei faciliteiten gaven om een ​​huis te kopen en zelfs boven de waarde ervan te financieren”. Nu is de situatie anders. De banken geven hooguit 80% van het bedrag van de waarde van het appartement en dat vereist dat de koper ten minste 20% aanbetaling bijdraagt.

Jongeren buitenspel

Vertaald naar euro’s is zo’n aanbetaling een fortuin, gemiddeld zo’n 60.000 euro, en dat heeft niet iedereen. In feite ontstaan ​​er twee groepen: zij die kunnen kopen en zij die dat niet kunnen. En bij die laatste zitten vooral jongeren, die lichtjaren verwijderd zijn van hun emancipatie. “Er moeten oplossingen worden gevonden voor jongeren, want onder de huidige voorwaarden zullen de prijzen nog wel even blijven stijgen”, zegt Aragón.

Huren wordt bovendien steeds ingewikkelder omdat ook de huurprijs omhoog is geschoten – soms zijn de maandlasten om te huren hoger dan bij een hypotheek. Jongeren hebben alleen toegang met hulp van hun ouders of wanneer ze een appartement delen. 

Dit vind je misschien ook leuk