Groeiend verzet tegen duurzame energieparken in Spanje

door admin
Groeiend verzet tegen duurzame energieparken in Spanje

Want dat is wat de Spaanse overheid in de komende jaren wil: 57 gigawatt aan duurzame energie opwekken. Het instituut voor duurzame energiebronnen Forestalia heeft bijvoorbeeld het ambitieuze plan om alleen al in de provincie Teruel 22 windmolenparken te bouwen met in totaal 161 windturbines.  

Energieparken schadelijk voor economische activiteit

Uitbaters van toeristische accommodaties zijn daar zacht gezegd niet allemaal even blij mee. Zij vinden de parken schadelijk voor de natuurlijke omgeving van de provincie, en dus voor hun economische activiteit. In de regio Extremadura is dat niet anders. Badajoz wordt zelfs de provincie met de meeste windmolens, op de voet gevolgd door de provincie Murcia. 

Afgelopen maart kwam de zogeheten Club Sénior de Extremadura, een genootschap bestaande uit 230 economen, industriële en landbouwkundige ingenieurs, met een rapport waarin zij zich fel verzetten tegen de aanleg van windmolenparken in Extremadura, die voor hen geen enkele economische waarde hebben.  

Duurzame energie ten koste van wijnbouwgrond

Ook vanuit de Spaanse wijnbouwsector klinkt protest tegen de aanleg van grote wind- en zonneparken. Deskundigen van de universiteit van Alicante hebben een manifest gepubliceerd waarin zij de historische en landschapswaarde van de Spaanse wijngaarden benadrukken. In de komende twee jaar al zullen 5 duizend hectaren aan wijnbouwgrond plaats moeten maken voor duurzame energieparken. 

Aan de voet van de Sierra de Chiva (in de provincie Alicante), staat een mega-installatie van Falck Renewables Power gepland, met zonnepanelen die samen 400 hectaren grond in beslag neemt. Milieuactivisten, inwoners en gemeenten uit de regio Valencia waarschuwen dat de energietransitie ten koste zal gaan van het landschap, de flora en de fauna in de regio als er geen betere controle op het beheer van de energieparken komt. 

Windmolens in zee schadelijk voor ecosysteem

Nu staan er nog geen windmolens in de zee, maar het ministerie voor Ecologische Transitie is voornemens hier in de nabije toekomst verandering in te brengen. Vissers uit de regio Galicië verzetten zich hier hevig tegen, omdat de windmolenparken op zee het ecosysteem en de visgronden aantasten. Volgens hen brengen de windmolens in berggebieden veel minder schade toe aan de natuur. 

Roep om betere controle

Landbouwers wordt tot wel 2000 euro per hectare grond geboden in ruil voor plaatsing van windmolens. Dat is acht keer meer dan de landbouwgrond normaliter opbrengt voor de boeren. Voor velen zal de verleiding groot zijn om grond af te staan ten gunste van duurzame energieparken. 

Daarbij komt dat niet aan alle landbouwers deze mogelijkheid geboden wordt, wat sociale ongelijkheid in hand werkt. Kortom, de roep om een betere planning, controle en ruimtelijke ordening bij de op handen zijnde energietransitie is groot en zal in de komende jaren alleen nog maar toenemen. 

Dit vind je misschien ook leuk