Groep Spanjaarden uit Gaza aankomen in Madrid

door admin
Groep Spanjaarden uit Gaza aankomen in Madrid

De evacuatie werd georganiseerd door het ministerie van Defensie en het ministerie van Buitenlandse Zaken. De Spaanse Palestijnen vertrokken via de grensovergang bij Rafah tussen de Gazastrook en Egypte.

De terugkeer naar Spanje

De groep kwam rond zes uur ’s avonds aan in een militair A330-vliegtuig van de strijdkrachten. Het vliegtuig vertrok ’s ochtends vroeg vanuit Madrid naar Caïro en keerde enkele uren later terug naar de Spaanse hoofdstad.

Lees ook: Familieleden van Hamas-gijzelaars smeken Spanje om snelle actie

Bij het instappen in Caïro werden kreten zoals “¡Viva España!” gehoord, een blijk van opluchting en vreugde na weken van Israëlische bombardementen die duizenden Palestijnen het leven hebben gekost als vergelding voor een aanval van Hamas op Israël​​.

De samenstelling van de groep

De evacués bestaan uit 85 Hispano-Palestijnen, sommigen met zowel een Spaans als een Palestijns paspoort, en 54 familieleden, waaronder 64 minderjarigen en drie baby’s. Velen van hen komen met niets meer dan de hoop op een nieuwe start.

Een vader, Halal, uitte zijn zorgen over niet weten waar hij en zijn familie die nacht zouden slapen, terwijl hij een toekomst in Extremadura overweegt. “We beginnen vanaf nul. Ik heb geen huis en ben mijn baan kwijt, maar ik moet zorgen voor 12 mensen die van mij afhankelijk zijn”, zei hij​​.

Huisvesting

Diegenen die geen familie of huis in Spanje hebben, zullen door het ministerie van Inclusie, Sociale Zekerheid en Migratie over verschillende locaties in het land worden verspreid​​. Jongeren zoals Amir Abu Jarad, die hoopt zijn studie geneeskunde voort te zetten, dragen de last van een onzekere toekomst, maar blijven hoopvol​​.

Ontvangst met gemengde gevoelens

Bij aankomst werden de evacués verwelkomd door de waarnemend ministers van Buitenlandse Zaken, José Manuel Albares, en van Defensie, Margarita Robles. Robles uitte haar ontzetting over het “volkomen willekeurige geweld in Gaza”, terwijl Albares de tragedie van de situatie benadrukte en zijn dankbaarheid uitsprak aan Qatar voor hun hulp bij de evacuatie. “Het is een gelukkig moment dat het einde markeert van de evacuatie van deze Hispano-Palestijnen,” zei Albares​​.

Lees ook: Stoppen met financiële hulp aan Palestina kan contra-productief zijn

Dit vind je misschien ook leuk