Grootste Europese goudmijn ligt in Asturië en is nachtmerrie voor inwoners

door admin
Grootste Europese goudmijn ligt in Asturië en is nachtmerrie voor inwoners

Niet alleen waren de Romeinen gek op goud, ook waren ze briljant in het zoeken naar en exploiteren van goudmijnen. Asturië herbergt 487 goudmijnen. De Romeinen waren hier zo goed van op de hoogte, dat zij op kaarten op zoek gingen naar achtergelaten mijnen om vervolgens op die plekken goud te vinden. Las Médulas bij de stad Ponferrada in León is wellicht de bekendste goudmijn van de Romeinen. Inmiddels is deze plek door UNESCO erkend als Werelderfgoed.

Mijn Salave in Asturië herbergt wellicht meeste goud van Europa

Toch is er ook een andere plek waar de Romeinen hard hebben gewerkt om zoveel mogelijk goud te winnen. Deze goudmijn heet Salave en ligt in de gemeente Tapia de Casariego, aan de kust van Cantabrië. Dit op het oog zo idyllische dorpje verbergt misschien wel de grootste goudmijn van Europa met naar schatting zo’n 300.000 kilo goud. Iedereen in de mijnbouwwereld zou willen dat deze plek binnen handbereik lag, toch is dit de nachtmerrie van de bewoners van het Spaanse dorp.

Briljante – en heftige – goudexploitatie Romeinen

Om het goud in handen te krijgen, gebruiken de Romeinen een geniale en verwoestende methode; ruina montium (vernietiging van bergen) waardoor het betreffende landschap voorgoed verandert. Op deze manier werd in de mijn van Salave 4 miljoen kubieke meter aarde verplaats. Dit is wellicht minder dan de bijna 100 kubieke meters die de Romeinen bij Las Médulas verplaatsten, toch was het voldoende om bijna 7.000 kilo aan goud te winnen.

Mijn Salave sinds Romeinse periode niet meer geëxploiteerd

Dit gebied heeft een vrij zeldzame eigenschap in Asturië; de bodem is van graniet waardoor het goud dat dieper lag goed werd beschermd en waardoor dit gebied moeilijker te exploiteren is. Hierdoor, maar ook vanwege de mijnbouwwet van 1825, wordt hier niet meer op deze wijze geëxploiteerd.

Sinds de jaren 60 hebben meerdere initiatiefnemers in het gebied van Tapia geboord maar zonder resultaat. Ook is sinds 2010 het bedrijf AsturGold begonnen om de mijn weer werkend te krijgen. Hoewel het in de afgelopen 2.000 jaar vaker is gezegd, meent ook dit bedrijf nog nooit zo dicht bij het goud te zijn als de Romeinen.

Mijnbouw Asturië zeer omstreden

Deze kwestie is echter zeer omstreden omdat ook deze poging tot goudexploitatie honderden banen opleverde in West-Asturië en de provincie Lugo. Toch stapelen de milieuproblemen zich sinds die tijd op. Hoewel de mijnbouw op veel manieren wordt gecontroleerd, blijft het een negatief effect hebben op het milieu.

Inwoners van Asturië vrezen dat het bedrijf zal slagen om de mijn weer werkend te krijgen en zijn bang voor de gevolgen voor het milieu en de gezondheid van de omwonenden. Sommigen gaan er al vanuit dat als de exploitatie weer opgepakt wordt, het een kwestie van tijd is voordat zij hun huis uit moeten.

Ondanks tegenslag kunnen goudzoekers Asturische mijn niet vergeten

Het bedrijf stelde het regiobestuur van Asturië voorwaarden voor waarin wordt gestreefd naar maximaal respect voor het milieu. Deze zijn echter nog niet goedgekeurd en de pandemie zette alle plannen voor de mijn van Salave verder in de koelkast. Toch is het nog altijd meer dan duidelijk dat de goudmijn van Salave te aantrekkelijk is voor de mijnbouw om op te geven. De naar schatting 300.000 kilo goud zou namelijk tegen de huidige prijs meer dan 14,7 miljoen euro opleveren.

Dit vind je misschien ook leuk