Grootste ontslagronde ooit binnen Spaanse bankensector aangekondigd

door admin
Grootste ontslagronde ooit binnen Spaanse bankensector aangekondigd

De reorganisatie is het gevolg van de fusie met Bankia, die het eveneens mogelijk maakt om 1.534 van de 5.639 bankfilialen te sluiten. Het gaat om een eerste voorstel dat de bank op tafel legt en waarover in de komende weken met de sociale partners moet worden onderhandeld. Hoe dan ook zal het om de grootste personele reorganisatie gaan die ooit door een bank ik Spanje is uitgevoerd. 

In absolute getallen raken de meeste medewerkers van CaixaBank hun baan kwijt in de regio Madrid, gevolgd door Barcelona en Valencia. Voor de werknemers die in dienst blijven, schrapt de bank de extra vergoedingen die worden uitgekeerd bij bijvoorbeeld het overlijden van een gezinslid, de geboorte van een kind of de speciale vergoedingen voor 25 tot 35-jarigen. 

Omzetdaling, lage rentetarieven en traag kredietherstel

De directie heeft laten weten dat het massaontslag een gevolg is van een grote omzetdaling, het trage kredietherstel en de lage rentetarieven waarmee de Europese Centrale Bank (ECB) de economie van de eurozone probeert te stimuleren. Bovendien zouden de relatief hoge kosten ten opzichte van de inkomsten investeerders weghouden van de aandelenmarkt. De sluiting van de kantoren is hoofdzakelijk het gevolg van de verdergaande digitalisering binnen de hele financiële sector. 

‘Heel slecht nieuws’

Woordvoerder van de regering en minister van Financiën María Jesús Montero noemt de reorganisatie van CaixaBank ‘heel slecht nieuws’. CaixaBank is voor 16,1 procent in handen van de Spaanse overheid. “Het is betreurenswaardig als er definitieve ontslagen vallen terwijl de overheid grote inspanningen levert om met tijdelijke werkloosheidsregelingen (ERTE) zoveel mogelijk banen te behouden” aldus de minister. 

‘Mensonwaardige en miserabele vertrekregeling’

De Spaanse vakbonden reageren furieus op het reorganisatievoorstel van CaixaBank. Zo noemt vakbond UGT het plan “onbeschaafd en schandalig” en beschuldigt de directie ervan de rekening van de fusie en de pandemie in de schoenen van de werknemers te schuiven. Deze worden volgens de vakbond met een mensonwaardige en miserabele vertrekregeling op straat gezet. 

Als CaixaBank uiteindelijk de voorgestelde reorganisatie kan doorvoeren, betekent dat een jaarlijkse besparing van 770 miljoen euro. Nog voor het einde van het tweede kwartaal wil de bank de onderhandelingen met de sociale partners hebben afgrond. Als dat lukt, zullen de meeste ontslagen al eind van dit jaar en begin volgend jaar gerealiseerd zijn. Eind november of begin december zullen de ruim 1.500 bankfilialen gesloten zijn.  

Langdurige crisis in financiële sector

De twaalf grootste banken van Spanje (Santander, BBVA, CaixaBank, Bankia, Sabadell, Bankinter, Unicaja, Liberbank, Abanca, Ibercaja, KutxaBank en Cajamar), die samen goed zijn voor 90 procent van de werkgelegenheid in de financiële sector, namen in 2020 afscheid van 2.988 werknemers. Daarmee zijn in totaal 97 duizend mensen in deze sector sinds aanvang van de vorige economische crisis in 2008 hun baan kwijtgeraakt.

Ook ontslagen bij andere banken

Daarbij komt dus nog de op handen zijnde reorganisatie van CaixaBank met 8.291 ontslagen, het voorgenomen ontslag van 3.572 werknemers van Santander, dat van 3.000 werknemers van BBVA, van 1.800 werknemers van Sabadell en van 750 werknemers van Ibercaja. De fusie van Unicaja en Liberbank gaat naar verwachting ten koste van nog eens tussen de 1000 en 2000 werknemers.

Dit vind je misschien ook leuk