Maak kennis met het meest iconische broodje van Tenerife

door Else BeekmanElse Beekman
dit iconische broodje is een heel populair ontbijt op Tenerife

Op het eerste gezicht lijkt het misschien gewoon een broodje. Maar wie Tenerife kent, weet dat dit populaire, maar toch bescheiden gerecht veel meer is dan dat. Elke ochtend staan tientallen mensen in de rij bij een kleine broodjeszaak in Santa Cruz om precies dit ene iconische broodje te bestellen.

Het is warm, hartig, eenvoudig van samenstelling, maar onovertroffen in smaak. En voor slechts €3,30 is het een van de meest geliefde ontbijtopties van het eiland.

Traditie sinds 1953

Bar Charcutería La Garriga, gelegen aan de Calle Pérez Galdós 24, opende zijn deuren in 1953 en wordt sindsdien elke ochtend overspoeld door een vaste stroom klanten. Van studenten tot bouwvakkers en gepensioneerden: iedereen komt hier voor hetzelfde. De zaak opent om 7:30 uur (behalve op zondag) en verkoopt dagelijks honderden porties van hun beroemde broodje.

Volgens de regionale krant El Día worden er gemiddeld 600 ‘bocadillas de tortilla’ per dag verkocht. Daarvoor worden zo’n 300 porties van de vulling bereid. Op feestdagen loopt dat aantal op tot het vijfvoudige.

Wat maakt dit iconische broodje zo onweerstaanbaar?

Het broodje is knapperig, licht geolied en bevat een verrassend smeuïge vulling: een luchtige Franse omelet van losgeklopt ei, waarin fijngesneden Spaanse chacina (een mix van gezouten en gedroogde vleeswaren zoals ham en worst) is verwerkt. De ei-vleescombinatie wordt als één geheel gebakken en vervolgens warm geserveerd tussen twee helften vers brood. Deze simpele maar doordachte samenstelling zorgt voor een rijke, hartige smaak die veel Canarios met hun jeugd verbindt.

De combinatie zorgt voor een explosie van smaak, zonder poespas. Je kunt het staand aan de bar eten, meenemen of laten bezorgen via Uber Eats of Glovo. Hoewel La Garriga ook andere broodjes aanbiedt, zoals met pata asada (geroosterd varkensvlees), jamón serrano (luchtgedroogde Spaanse ham) of lomo embuchado (gekruide, gedroogde varkenslende), is dit specifieke broodje de absolute publieksfavoriet. Het is een gerecht dat generaties verbindt, verhalen oproept en zelfs op menig verlanglijstje van terugkerende toeristen prijkt.

Een eilandklassieker

Voor veel inwoners van Tenerife is ontbijten met dit iconische broodje net zo vanzelfsprekend als de ochtendzon boven de oceaan. Het is meer dan voedsel: het is ritueel, herinnering en identiteit ineen. Wie Tenerife echt wil proeven, begint de dag met een ‘bocadillo de tortilla, zoals de locals dat al ruim zeventig jaar doen.

Waarom ontbijt in Spanje steeds duurder wordt