Het reserveringscontract bij aankoop van een huis in Spanje

door admin
Het reserveringscontract bij aankoop van een huis in Spanje

Dat is niet zomaar iets. Net zoals je over zo’n grote stap in Nederland ook uitvoerig zou laten informeren, dien je dat in een ander land helemaal te doen. Geloof niet meteen de eerste makelaar die uw taal spreekt op zijn blauwe ogen. Genoeg mensen kochten al een kat in de zak doordat ze te haastig belangrijke beslissingen namen, zonder zich goed te vergewissen van de noodzakelijke stappen en mogelijke valkuilen. Spanje is nu eenmaal geen Nederland .

Contracteer een deskundige partij

Het aankoopproces van een woning in Spanje is een onderwerp waar je niet zomaar alles van weet. Ook al heb je je nog zo goed via internet georiënteerd. Het is dan ook in alle gevallen verstandig om een deskundige (Nederlandstalig) advocatenkantoor in te schakelen dat de aankoopbegeleiding op zich neemt. Deze helpt ook bij andere zaken die bij de aankoop van een huis in Spanje komen kijken, zoals het openen van bankrekeningen, aanvragen van NIE-nummers etc.  

Diverse contracten tekenen

In het proces van aankoop van een huis in Spanje zullen er door de koper en verkoper diverse contracten ondertekend moeten worden. Meestal dien je twee of drie contracten te tekenen als je een woning koopt in Spanje. Dit zijn het reserveringscontract (contrato de reserva), een private overeenkomst waarbij er een optie tot koop wordt afgedwongen ofwel een aanbetalingsovereenkomst (contrato de arras) en tot slot een contract dat altijd gesloten moet worden is de notariële koopakte. Laatstgenoemde wordt altijd gesloten onder toezicht van een notaris en persoonlijk of door een gevolmachtigde van de koper ondertekend.

Als je een deskundige partij hebt gecontracteerd die de aankoopbegeleiding op zich neemt, ben je er zeker van dat de documentatie die bij die contracten hoort zorgvuldig door een advocaat wordt gecontroleerd. Zo kan een advocaat ervoor zorgen dat de juiste voorwaarden en bepalingen in de overeenkomst(en) worden opgenomen. In het geval die ontbreken of niet duidelijk zijn, kan de advocaat met de verkopende partij onderhandelen om deze alsnog op te nemen. Je kunt bijvoorbeeld contact opnemen met Gimbrère Advocaten met uitgebreide expertise in Nederlands en Spaans recht.

Risico’s bij het afsluiten van een reserveringscontract

In de praktijk blijkt dat veel juridische problemen die ontstaan in het aankoopproces voortvloeien uit reserveringscontracten. Vaak worden die getekend nog voordat de kopers een partij in de arm hebben genomen die de aankoop deskundig kan begeleiden. Het reserveringscontract voor een woning is het contract dat gesloten wordt tussen het makelaarskantoor, de particuliere verkoper of de bank (verkoper) aan de ene kant en de partij die geïnteresseerd is in het kopen van de woning (de koper) aan de andere kant. De woning wordt er feitelijk mee gereserveerd, zoals de naam al aangeeft. Meestal gaat hier een aanbetaling mee gepaard. En hier ontstaan ook veelal de moeilijkheden. Informeer je daarom goed alvorens je echte stappen zet die leiden tot de aankoop van een woning in Spanje. Lees daarom hier meer over de mogelijke valkuilen, risico’s en andere ins en outs die verbonden zijn aan het afsluiten van een reserveringscontract.

Dit vind je misschien ook leuk