Het Siberië van Spanje krijgt ‘eerste slimme stad in heel Spanje en Europa’

door admin
Het Siberië van Spanje krijgt 'eerste slimme stad in heel Spanje en Europa'

Elysium is oud-Grieks voor ‘paradijs’ en zou moeten verrijzen bij het dorpje Castilblanco in de Spaanse provincie Badajoz op ruim 2,5 uur rijden ten zuidwesten van Madrid. De gemeente is al begonnen met het verzamelen van cv’s. Er is een vacaturebank geopend in voorbereiding op de bouw van deze uitgebreide recreatievoorziening. Het project zal meer dan 32.000 banen creëren tijdens de bouwperiode van acht jaar en 26.000 banen tijdens de exploitatie.

Bouwplannen in werking

De bouw van de ‘slimme stad’ Elysium City begint op 19 mei met grondwerkzaamheden. Deze worden uitgevoerd door Gosadex en Aglomerados La Serena, beide bedrijven maken deel uit van een tijdelijke bedrijfsvereniging uit Extremadura. Castilblanco Elysium Corporation is de projectontwikkelaar.

Lees ook: Gigantisch project a la Eurovegas in het Siberië van Spanje

Lokale economie en milieubewustzijn voorop

De ontwikkelaar heeft het belang onderstreept van het inschakelen van lokale bedrijven voor alle aspecten van de bouw en de uiteindelijke inbedrijfstelling van Elysium City. Dit initiatief zal naar verwachting een aanzienlijke impuls geven aan de lokale economie.

Het project heeft al de benodigde milieutoestemmingen verkregen. Die zijn in januari gepubliceerd in het Officiële Staatsblad van Extremadura (DOE). Op 2 mei gaf de gemeenteraad van Castilblanco uiteindelijk de bouwvergunning.

Een duurzame en slimme stad

Met deze laatste vergunning kan Elysium City eindelijk de eerste steen leggen voor wat volgens de ontwikkelaar “de eerste slimme en duurzame stad in heel Spanje en Europa” zal worden. Het project wordt internationaal gezien als een maatstaf voor nieuwe vormen van recreatie die na de pandemie worden gezocht. Dat maakt het niet alleen tot een spannend project voor Extremadura, maar voor heel Spanje.

In Elysium City worden volgens de ontwikkelaars de factoren technologie, natuur, architectuur en innovatie gecombineerd op basis van drie belangrijke pijlers: ecosysteem, mobiliteit en wijken. Elysium heeft naar eigen zeggen tot doel de ontwikkeling en mobiliteit te bevorderen en tegelijkertijd het milieu te beschermen en een stad te creëren die bewoonbaar en duurzaam is voor de toekomst. 

Omvang en investering

Elysium City zou een oppervlakte beslaan van 12 miljoen vierkante meter, waarvan 8,3 miljoen bebouwbaar. Het project omvat 20 hectare aan groene ruimtes, vier hotels met een capaciteit van 30.000 bedden, vier casino’s, 2.000 woningen, een winkelcentrum, een sportstadion voor 40.000 personen, themaparken, een jachthaven, een golfbaan, een bevaarbare kustlijn van 17 kilometer en faciliteiten voor concerten.

Met de uitvoering van het project gaat een investering van 18 miljard euro gemoeid. De ontwikkelaars benadrukken dat ze geen subsidie of andere vorm van financiële hulp hebben aangevraagd. Het project wordt volledig met eigen middelen en garanties gerealiseerd. 

Toekomstige banen

De aankondiging van de vacaturebank en het begin van de bouw in Elysium City beloven volgens ElDiario.es veel voor de werkgelegenheid voor de lokale bevolking. Het zou een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het versterken van de economische groei.

Kritiek op het project

Niet iedereen is blij met de plannen. De linkse partij Unidas por Extremadura is zelfs tegen het project, met bezorgdheid over de milieu-impact, met name wat betreft het waterverbruik. Alleen al de 30.000 hotelbedden zullen naar verwachting 12 miljoen liter water per dag verbruiken, “vier meer dan wat de stad Mérida verbruikt”, zonder rekening te houden met andere bronnen zoals zwembaden of het waterpark.

De partij-afgevaardigde, Irene de Miguel, bekritiseerde het project als een “pelotazo urbanistico”. Op Twitter verwees ze naar het laatste nummer van Shakira: “Señor Vara, los pelotazos urbanisticos como Elysium City terminan siempre de la peor manera, esperamos que no le sal Pique” (Meneer Vara, stadshits zoals Elysium City eindigen altijd op de slechtste manier, we hopen dat u niet wordt bespat) met de begeleidende tekst: ‘voor types zoals jij’.

Dit vind je misschien ook leuk