Hoe zit het met wachttijden voor medische consultatisch en ingrepen in Spanje?

door admin
Hoe zit het met wachttijden voor medische consultatisch en ingrepen in Spanje?

Daarom zette factchecker Newtral.es een en ander op een rij op basis van gezondheidsrapporten en indicatoren. Daaruit blijkt dat Madrid de regio is waar de wachttijd voor medische consultaties het meest is toegenomen in de afgelopen vier jaar. La Rioja was de autonome regio waar de patiëntratio per 1.000 inwoners en de wachttijd voor chirurgische ingrepen het meest is gestegen tussen 2018 en 2022.

Gezondheidsrapporten en indicatoren

De gezondheidsrapporten over de wachtlijsten hebben betrekking op twee aspecten: operaties, waarbij het aantal “patiënten in afwachting van een chirurgische ingreep” wordt gemeten, en consultaties, waarbij het gaat om “patiënten in afwachting van een eerste afspraak bij gespecialiseerde zorg”. Deze situatie wordt gemeten aan de hand van indicatoren zoals wachttijd in dagen per 1.000 inwoners, gemiddelde wachttijd voor medische zorg, en het percentage patiënten dat langer dan 60 dagen of zes maanden moet wachten.

Toename van wachttijden in Madrid en La Rioja

Uit gegevens van de gezondheidsdienst blijkt dat de wachttijd voor chirurgische ingrepen tussen 2018 en 2022 is toegenomen in alle regio’s, behalve in Valencia, Castilla-La Mancha en Andalusië. Wat betreft consultaties verbeterden alleen Aragón en Andalusië hun gegevens ten opzichte van 2018.

La Rioja

In La Rioja is de wachttijd voor chirurgische ingrepen in de afgelopen vier jaar het meest gestegen, van gemiddeld 43 naar 118 dagen. Dit resulteert in een daling van de tweede naar de elfde plaats op de ranglijst van wachttijden.

Madrid

Voor consultaties is Madrid de regio waar de wachttijd het meest is toegenomen, van 39 naar 75 dagen. Hierdoor staat de regio op de achtste plaats in de ranglijst van wachttijden, drie plaatsen lager dan in 2018.

Verbetering in Andalusië en Valencia

In tegenstelling tot de algemene trend is Andalusië de regio waar de wachttijd zowel voor chirurgische ingrepen als voor consultaties het meest is afgenomen. Desondanks blijft het de regio met de langste wachttijd voor gespecialiseerde zorg in de publieke gezondheidszorg.

Valencia toont daarentegen de grootste verbetering in de ranglijst van wachttijden voor chirurgische ingrepen. De regio is zeven plaatsen gestegen en bevindt zich nu op de zevende positie. Castilla-La Mancha volgt met een stijging van de zestiende positie naar de tiende positie.

Grootste verbetering in Extremadura en Aragón

In termen van consultaties laten Extremadura en Aragón de grootste verbetering zien, met respectievelijk een stijging van zes plaatsen. Ze staan nu op de negende en tiende positie, waar patiënten minder lang hoeven te wachten.

Castilla-La Mancha

Castilla-La Mancha is de enige regio die het aantal patiënten op de wachtlijst per 1.000 inwoners zowel voor consultaties als voor operaties heeft verminderd tussen 2018 en 2022. Andere regio’s, zoals Navarra en de Comunidad Valenciana, hebben ook een afname laten zien. Aan de andere kant hebben La Rioja en Cantabrië de grootste stijgingen in dit opzicht ervaren, waardoor ze de hoogste percentages van patiënten op de wachtlijst per 1.000 inwoners hebben geregistreerd.

Wat betreft consultaties hebben vijf regio’s – Aragón, Catalonië, Ceuta, La Rioja en Castilla-La Mancha – hun cijfers voor patiënten op de wachtlijst per 1.000 inwoners verbeterd sinds 2018. In de overige regio’s is de situatie verslechterd, met name in Melilla en Castilla y León.

Lees ook: Private zorg in Spanje ingezet om druk op publieke ziekenhuizen te verlichten

Dit vind je misschien ook leuk