iDental Spanje zorgt voor ‘grootste tandheelkundig schandaal ter wereld’

door admin
iDental Spanje zorgt voor 'grootste tandheelkundig schandaal ter wereld'

Volgens de voorzitter het Spaanse college van tandartsen gaat het om het ‘grootste tandheelkundig schandaal ter wereld’. Het is echter niet de eerste keer dat Spaanse tandartsklinieken die bekend staan als ‘low budget’ in opspraak raken.  

Enkele dagen nadat alle klinieken van iDental zijn gesloten kwamen honderden patiënten die er in behandeling waren of zijn geweest  in actie om een oplossing voor hun probleem te eisen, zo meldde de Spaanse krant El Dependiente vorige week. Het gaat waarschijnlijk om duizenden patiënten die gedupeerd zijn bij het ‘grootste tandheelkundig schandaal ter wereld’, zegt de voorzitter van het college van tandartsen in Spanje, Óscar Castro. “Er zijn aanwijzingen dat iDental gezonde tanden heeft getrokken om implantaten te kunnen zetten”, heeft hij aan de krant bevestigd.

Naast deze frauduleuze praktijken signaleert Castro ook dat er masteropleidingen worden gegeven bij universiteiten die vreemd genoeg geen tandheelkundige faculteit hebben. Verschillende tandartsen werkzaam bij iDental zouden hier hun ‘opleiding’ hebben gevolgd. Het college van tandartsen in Madrid doet in dit verband al jaren onderzoek naar een honderdtal tandartsen en heeft naar aanleiding daarvan al meerdere tandartsen geschorst.

iDental

iDental is de grootste en meest bekende tandartsenketen in Spanje en werd in 2014 opgericht door Antonio Javier García Pellicer, een ondernemer uit Alicante. De onderneming richt zich op patiënten met lagere inkomens. Een voorbeeld van een rechtszaak tegen iDental betreft een patiënt van een iDental kliniek in Valladolid. Zijn zaak wordt behandeld door Afecade (een platform voor gedupeerden van tandheelkundige klinieken met meerdere vestigingen in Spanje). Volgens de advocate van Afecade lijdt haar patiënt erg onder de gevolgen van de ‘behandeling’. Voor het trekken van de tanden was van te voren geen toestemming verleend en ook geen prijs afgestemd. Daarnaast ging het om gezonde tanden die werden verwijderd door een voor de patiënt totaal onbekende tandarts die bovendien niet opgenomen is in het register van verenigde tandartsen in Spanje.  

Samenwerking met het ministerie voor Volksgezondheid

Castro  bevestigde eveneens dat zijn organisatie contact heeft opgenomen met het Spaanse Openbaar Ministerie en een brief heeft gestuurd naar het Spaanse hooggerechtshof om te laten onderzoeken of patiënten verplicht werden een financieringsregeling af te sluiten. Volgens Castro gaat het hier om ‘grootschalige oplichterij en een misdaad tegen de volksgezondheid’. Het college van tandartsen in Spanje werkt samen met het Spaanse ministerie van Volksgezondheid om getuigenissen en aanklachten te verzamelen. Op de website van het Spaanse ministerie van Volksgezondheid staat uitgelegd welke stappen gedupeerde patiënten dienen te ondernemen.

Voorgeschiedenis

De sluiting van iDental komt niet uit de lucht vallen. Begin mei 2017 meldt de Spaanse website Economía Digital dat tegen de keten van iDental diverse aanklachten lopen van patiënten vanwege wanprestaties en van werknemers die hun loon niet of niet op tijd uitbetaald krijgen. Het bedrijf met 2.400 werknemers maakt een omzet van 5 miljoen euro per jaar en heeft in de eerste jaren nooit controles van de resultaten laten uitvoeren omdat het daartoe naar eigen zeggen niet verplicht was.

De keten houdt er een bijzondere handelwijze op na. Elke nieuwe klant die belt voor het maken van een afspraak krijgt te horen dat hij of zij de salarisgegevens van alle gezinsleden moet meenemen, evenals betalingsbewijzen van water en licht. Met een gratis bus vanuit station Atocha in Madrid wordt de nieuwe klant naar de hoofdvestiging in Rivas Vaciamadrid gebracht, gelegen in de buitenwijken van de hoofdstad. Eenmaal daar aangekomen wordt de klant geconfronteerd met een hoge offerte, maar iDental biedt gelijk een korting aan van maar liefst 80%. De meeste behandelingen kosten daarmee tussen de 2.000 en 3.000 euro, een bedrag dat het merendeel van de klanten niet zomaar kan betalen. Om van de korting gebruik te kunnen maken, moet de offerte binnen 48 uur worden getekend. En dan wordt ook gelijk een consumentenkrediet aangevraagd.

De manier waarop mensen met een lening worden opgezadeld kan een golf van vorderingen veroorzaken. “Ik heb betaald voor een hele behandeling, ik loop al een jaar met schroeven in mijn mond maar zonder tanden”, legt een van de gedupeerden van Valladolid uit. “Ik moest 5.300 euro betalen om alle tanden te laten trekken tegen een bedrag van 200 euro per maand. Maar nadat ze het eerste deel hadden gemaakt, eisten ze ineens 2.000 euro. En die had ik niet.”

De beroepsvereniging van tandartsen protesteert al langer tegen de praktijken van lowbudget-tandartsklinieken. ”Specialisten op het gebied van tandprotheses of ondernemers hebben gebruik gemaakt van de ruimte die de wet biedt om als tandarts te mogen werken. In andere Europese landen is zoiets ondenkbaar”, zo verklaarde Óscar Castro reeds in mei 2017 aan de Spaanse nieuwssite Economía Digital.

Volgens Castro had het college van tandartsen in Valencia ook melding gemaakt van het feit dat de tandartsen van iDental werden verplicht om te slapen en te eten in het gebouw ter verhoging van hun productiviteit. De gemeente Valencia had op dat moment wel onregelmatigheden geconstateerd, maar het merendeel van de klinieken had tot dan toe alle inspecties overleefd en kon het werk gewoon voortzetten.

Organisaties voor gedupeerden

Het door de Spaanse consumentenorganisatie Facua opgerichte platform voor gedupeerden van iDental telt ruim 2.600 aanmeldingen en bij de facebookgroep Adafi staat de teller op meer dan 6.700 gedupeerden. Adafi organiseerde onlangs manifestaties in Madrid, Barcelona, Granada, Albacete, Zaragoza, Santander en Tarragona om aandacht te vragen voor dit probleem. Volgens dit platform gaat het om 170.000 patiënten die op het moment van sluiting van de klinieken in behandeling waren. Ook Afecade ontvangt dagelijks nieuwe aanmeldingen.

Andere schandalen

Het is niet de eerste keer dat lowbudget-klinieken voor tandheelkunde in Spanje in opspraak raken. Op 15 april 2016 deed de Spaanse krant ABC verslag van de plotselinge sluiting van Mi Dentista, dat zo’n honderd half behandelde patiënten en werknemers met achterstallig loon achterliet.

In februari 2016 berichtte dezelfde krant over de arrestatie van de directie van Vitaldent op verdenking van fraude en beunhazerij. En in januari van datzelfde jaar werden de negen vestigingen van tandartsenketen Funnydent onverhoopt gesloten, eveneens zonder de zaken naar behoren te hebben afgehandeld.

Dit vind je misschien ook leuk