Inflatie en droogte werpen schaduw over bloemensector tijdens Allerheiligen

door admin
Inflatie en droogte werpen schaduw over bloemensector tijdens Allerheiligen

Naast Valentijnsdag en Moederdag is Allerheiligen een van de belangrijkste dagen voor de bloemensector in Spanje. Zoals elk jaar vieren de Spanjaarden vandaag, op 1 november, Día de Todos los Santos (Allerheiligen) en worden de graven van hun dierbaren met bloemen uitbundig versierd.

Bloemisten in Spanje zien winstmarge kleiner worden

Toch is er dit jaar veel minder te merken van deze ‘uitbundigheid’. Afhankelijk van de locatie in Spanje is Allerheiligen normaal gesproken goed voor 20 tot 30 procent van de jaarlijkse omzet. Naar verwachting valt de omzet in 2022 een stuk lager uit vanwege inflatie en stijgende energieprijzen.

Vanwege de extreme droogte en het warme weer heeft de bloemensector dit jaar vaker een beroep moeten doen op koelingen om de bloemen voor transport goed te houden. Een bloemist uit Toledo vertelt dat de kosten dit jaar hierdoor zo’n 15 procent hoger uitvallen dan voorgaande jaren.  

Echte pijn van de inflatie ligt bij bloemist en de klant

De sector van bloemisten in Madrid verwacht dit jaar wel weer de omzetcijfers van voor de pandemie te behalen. Toch zal dit zich niet vertalen in dezelfde winst als in 2019. Hoewel de kosten gemiddeld 15 procent zijn gestegen, kunnen bloemisten dit niet volledig doorberekenen aan de klant. Dit zou de bloemen namelijk onbetaalbaar maken.

Als gevolg hiervan hebben veel bloemisten ervoor gekozen om de prijs voor bloemen een paar euro duurder te maken. Vaak gaat het om 3 of 4 euro voor een gemiddelde bos. Ook kiezen veel bloemenverkopers ervoor om hun winstmarge naar beneden bij te stellen. De echte pijn komt hierdoor dus te liggen bij de klant en de bloemist zelf.

Spaanse bloemisten kiezen voor lokaal ondernemerschap

Ook kiezen veel bloemenzaken ervoor om bloemen en planten uit de nabije omgeving, veelal van particuliere telers, op te kopen en aan de consument aan te bieden. De kwaliteit hiervan is namelijk over het algemeen erg goed en de kosten zijn lager waardoor ze iets meer geld kunnen besparen.

Toch zijn deze alternatieven onvoldoende om de hele markt in Spanje te kunnen bedienen. De Spaanse bloemensector kan er dus niet omheen om producten uit andere landen te importeren. Spanje importeert voornamelijk bloemen uit Colombia, Ecuador, Kenia en Nederland. Door import uit andere landen wordt de eindprijs voor de klant wel een stuk hoger. In Spanje is de vraag naar chrysanten, anjers en rozen het grootst. Ook gladiolen, lelies en de anthurium worden vaak in bossen gecombineerd met groen.

Spanjaarden zijn er dit jaar vroeg bij

Dit jaar valt het op dat veel Spanjaarden al ruim voor 1 november hun bestelling plaatsten om op 1 november met een mooie bos het graf van hun dierbaren te bezoeken. Vanwege de hogere kosten wordt er minder geïmporteerd en dat heeft weer zijn weerslag op de voorraad van bloemisten.

Dit vind je misschien ook leuk