Kans op tsunami in Spanje is reëel volgens VN

door Elize van Loon
Tsunami

Natuurrampen komen over de hele wereld voor. Voor veel kuststaten is het risico op tsunami een reële zorg. Dat blijkt uit het laatste rapport van de WorldRiskIndex, een statistisch model dat door de VN is ontwikkeld om het risico van natuurrampen voor de 193 aangesloten landen te beoordelen. Daarnaast onthult het ook de drie landen die het meeste risico lopen op een tsunami en de plaats van Spanje op deze ranglijst.

Het rapport van het World Risk Research Institute wordt jaarlijks gepubliceerd als onderdeel van het WorldRiskReport. Als eerste wordt het gebruikt als hulpmiddel om de landen te identificeren die het grootste risico lopen op een ramp. En om prioriteit te geven aan maatregelen om het gevaar te verminderen. Daarnaast biedt het ook een reeks aanbevelingen voor regeringen, bedrijven en maatschappelijke organisaties om de potentiële schade die ze kunnen lijden aan te pakken.

In het rapport van 2023 wordt het  onderwerp “Risico-ongelijkheid” belicht. Het geeft een analyse van hoe de armste en meest kwetsbare landen het meest te lijden hebben onder de gevolgen van klimaatverandering en andere natuurrampen.

Top drie

Volgens het WorldRiskIndex-rapport zijn de Filipijnen, Indonesië en India de drie landen met het hoogste risico op een tsunami langs hun kustlijn. Hun geografische ligging aan belangrijke subductiezones – waar aardplaten kunnen verschuiven- en de seismische activiteit, maken dat ze te maken hebben met een constante dreiging van een dergelijke natuurramp.

Hoe kwetsbaar is Spanje voor een tsunami?

Spanje wordt niet beschouwd als een van de landen met het grootste risico op een tsunami. Toch is het door zijn geografische ligging en de afstand tot seismisch actieve gebieden niet gevrijwaard van een tsunami. Daarom staat Spanje volgens het WorldRiskIndex-rapport op de 56e plaats van 193 landen op de wereldranglijst.

Kustgebieden moeten alert zijn

Het rapport geeft een belangrijk inzicht in de risico’s voor de meest kwetsbare landen. Daarnaast benadrukt het ook de noodzaak van paraatheid en vermindering van het risico in alle kustregio’s van de wereld. Daarom is het van het grootste belang om te investeren in systemen voor vroegtijdige waarschuwing. Maar ook in het ontwikkelen van effectieve evacuatieplannen en het bouwen van veerkrachtige infrastructuur zijn cruciaal. Dit draagt eraan bij om de gevolgen te beperken en kwetsbare gemeenschappen te beschermen.

Lees ook: Kust van Andalusië moet zich voorbereiden op komst tsunami 

Dit vind je misschien ook leuk