Klimaatverandering Spanje: Droge douches, lege zwembaden, kwallen en 50ºC in de strandtent

door admin
klimaatverandering

Met temperaturen die voortdurend alle records breken, zoals vorige week nog die van 30ºC in januari, lege stuwmeren en waterbeperkingen in de winter zijn de zichtbare effecten van klimaatverandering in Spanje moeilijk te negeren. Omdat Spanje zo afhankelijk is van het toerisme staat vooral die sector nu voor een forse uitdaging. Dringende aanpassing aan klimaatverandering is geboden. 

Belangrijke toeristische bestemmingen moeten daar flexibel op inspelen. Hoe? Dat was deze week het onderwerp van gesprek tijdens Fitur in Madrid. De toerismebeurs hanteert volgens verslaggevers van El Confidencial die er waren een nieuwe taal. Die is doorspekt met termen gericht op duurzaamheid, milieubewustzijn en klimaatactie. Binnen de toeristische sector zijn deze concepten zijn steeds dominanter aanwezig in hun poging om de gevolgen van de klimaatcrisis aan te pakken die de toeristische sector wereldwijd treffen.

Spanje en klimaatverandering

Spanje is een van de landen die de komende jaren het meest getroffen zullen worden door klimaatverandering. Dat komt met name vanwege de grote afhankelijkheid van zon- en strandtoerisme. Het Middellandse Zeegebied wordt beschouwd als “Ground Zero” voor klimaatverandering in Europa. Hoge temperaturen, zoals de 31 graden in Valencia in januari, zijn tekenend voor dit probleem. Evenals een toegenomen hevigheid van bosbranden die in omvang groeien omdat ze moeilijker te blussen zijn, een stijgende zeespiegel en de verwoestijning door een gebrek aan regen.

Watercyclus

Vooral de watercyclus wordt getroffen. Perioden van droogte worden ernstiger, omvangrijker en steeds terugkerender. Daarbij worden ze gevolgd door periodes van extreme regenval die ernstige overstromingen veroorzaken. Een ander gevolg van droogte is de beperking van de toegang tot drinkwater in de meest getroffen gemeenten. Vorig jaar bleven de douches op de stranden van Catalonië de hele zomer gesloten voor het publiek. Met de reservoirs op een historisch dieptepunt is het vullen van zwembaden ook verboden.

Uitdagingen aan de Spaanse kusten

De stijgende temperatuur van de Middellandse Zee zorgt bovendien voor andere problemen, zoals de toenemende aanwezigheid van kwallen op de Spaanse stranden. Bovendien stijgt de zeespiegel in het Middellandse Zeegebied sneller dan verwacht, wat de kusten van Spanje, Italië, Griekenland en Frankrijk bedreigt. Recent werd bekend dat een groot deel van de Middellandse Zeekust van Frankrijk, Italië, Griekenland en Spanje zinkt. Daardoor neemt de opkomst van de zee toe. In een land als Spanje, waar zo’n beetje de hele Middellandse Zeekust tot aan de stranden toe is volgebouwd, is dat wel problematisch.

Reactie van de toeristische sector

De Spaanse toeristische sector en de overheid proberen deze uitdagingen aan te pakken. Al kan het bewustzijn en de sensibilisering over de problematiek in de sector een stuk beter. Inmiddels worden duurzaam toerisme en de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en watergebruik  bevorderd in hotels. Ook worden toeristen gewezen op het nemen van hun milieubewuste verantwoordelijkheid.

Economische impact van klimaatverandering

Toerisme is een cruciale economische sector in Spanje, goed voor ongeveer 12% van het BBP. De sector biedt werk aan ongeveer 15% van de beroepsbevolking. Toch waarschuwen rapporten dat klimaatverandering de inkomsten in toeristische bestemmingen met wel 50% zou kunnen verminderen. Desondanks is er hoop op een mogelijke aanpassing van het toeristische aanbod, met een verlenging van het seizoen buiten de zomermaanden.

Duurzaamheid als norm

Volgens El Confidencial lijkt het erop dat een toenemend aantal operators de vijand perfect heeft geïdentificeerd. Daarom zijn ze vastbesloten om hier het hoofd aan te bieden. De krant baseert zich op de geluiden die de verslaggevers gedurende de beurs hebben opgepikt. Maar het feit dat Fitur zoveel heeft gesproken over verantwoordelijkheid voor het milieu, klimaatactie, duurzaamheid en het herstel en behoud van de natuur voor iedereen is dan ook goed nieuws.

Lees ook: Waarom vooral droogteproblematiek in Catalonië en Andalusië?

Dit vind je misschien ook leuk