Kunstmatige regen: kan Spanje van Marokko leren bij droogtebestrijding?

Buurland Marokko overweegt ´kunstmatige regen´ in strijd tegen de droogte

door Else BeekmanElse Beekman
cloudseeding

De droogte is dagelijks onderwerp van gesprek in Spanje. Onderzoekers zoeken naarstig naar nieuwe manieren om voor het broodnodige water te zorgen. Buurland Marokko denkt erover ‘regenwolken te zaaien’ om zo kunstmatige regen op te wekken om de inwoners van het land van water te voorzien.

Marokko is een belangrijke groenteleverancier en daarmee concurrent van Spanje. Het Noord-Afrikaanse land kampt net als Spanje met ernstige droogte en overweegt onder andere ‘het zaaien van wolken’ om neerslag te veroorzaken. Ook andere landen gebruiken deze methode van kunstmatige regen, hoewel er twijfel bestaat over het effect ervan.

Nieuwe technologieën nodig om water voor bevolking te garanderen

De zoektocht naar manieren om het klimaat te beïnvloeden en beheren is niet nieuw. Tussen 1979 en 1981 deed de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) een poging om regen in Spanje te genereren. Hoewel de techniek nog niet wordt gebruikt, hebben landen als de Verenigde Arabische Emiraten en China al flink geïnvesteerd in technologieën die water opleveren. Marokko gebruikt de techniek om ‘regen te maken’ al jaren en overweegt nu om die in te zetten om de bevolking van water te voorzien.

Kunstmatige wolken mogelijke oplossing tegen droogte

Kunstmatige wolken bestaan al lang, maar worden populairder door klimaatverandering. Toch ontbreekt voldoende wetenschappelijk bewijs voor de efficiëntie ervan. Marokko past de methode vaak toe in de winter. Door middelen als zout en jodium te injecteren in wolken, kan het gaan regenen, zelfs tijdens hete periodes. De Spaanse meteorologische dienst Aemet verzekert dat gebruikte middelen niet schadelijk zijn voor het milieu.

Geen overtuigend bewijs voor effect van kunstmatige regen

Wetenschappers waarschuwen voor het gebrek aan overtuigend bewijs over de effectiviteit van de kunstmatige wolken en kunstmatige regen. Aemet benadrukt echter dat de technieken gebaseerd zijn op wetenschappelijke kennis. Toch erkent de weerdienst ook dat er nog veel onzekerheden zijn en dat het moeilijk is om resultaten te meten. Het meteorologische instituut dringt dan ook aan op grondig onderzoek naar de methode, afgestemd op elk specifiek gebied en klimaat.

Spanje zoekt naar andere technologieën om water te winnen

Spanje maakt geen gebruik van kunstmatige wolken om water te winnen. Wel pleiten belanghebbenden voor andere technieken om meer water uit bestaande bronnen, zoals mist of zeewater, te verkrijgen. De Canarische Eilanden hebben mistcollectoren ingezet om het verdorde landschap te verbeteren. Deze methode is bruikbaar op de eilanden, maar minder efficiënt op het vasteland van Spanje, omdat daar het klimaat anders is.

Andalusië kiest voor duurzame oplossingen

In Andalusië draaien verschillende projecten om de voordelen van duurzame ontziltingsinstallaties. Met zonnepanelen of andere methodes beloven deze uitvindingen de gevolgen van droogte te verzachten. Tegelijkertijd genereren ze schone elektriciteit voor nabijgelegen gemeenschappen.

Een duidelijk voorbeeld van deze technologie is de start-up Agua+S uit Malaga, die in staat is om tot 20 kubieke hectometer water per jaar te produceren. Tegelijkertijd levert dit systeem een dagelijks overschot van 200 megawatt aan energie op.