Menorca, het miljonairseiland

door admin
Menorca, het miljonairseiland

20 grote fortuinen delen 8% van het eiland Menorca (5.550 hectare). Met 71.000 hectare is het van oudsher een strategisch doelwit geweest voor rijken, het trefpunt van piraten en oorlogsbuit. Er zijn echter geen landen meer die strijden om het eiland. Tegenwoordig meren vooral miljonairs aan op Menorca. Het is de favoriete enclave van rijke Spanjaarden en half Europa.

In de afgelopen jaren, met een hausse die na de pandemie nog verder opleefde, zijn investeerders en magnaten van Franse afkomst op Menorcaanse bodem geland, kochten landgoederen en oude villa’s, deden investeringen van miljoenen dollars of promootten visionaire en toekomstbestendige projecten. 

Grote fortuinen op Menorca

De grote fortuinen op Menorca worden geleid door Víctor Madera, Manel Adell en Martín Varsavsky, de Fransman Roger Zannier en de Oostenrijkse familie Swarovski. De Daurella’s, Rubiralta’s, Carulla’s en Joan Manuel Serrat zijn andere grote eigenaren van onroerend goed.

Roger Zannier is hotelier, wijnmaker en eigenaar van een textielimperium. Hij beheert 835 hectare en is de zevende grootste eigenaar van het eiland. Zannier leidt de stille kolonisatie die uit Parijs komt en draagt bij aan de komst van andere grote – ook Spaanse fortuinen. Sommige nieuwe rijken – zoals Victor Madera of David de Andrés, eigenaar van Grenergy – zoeken hun heil op het eiland of veranderen er in duurzaamheidsgoeroes.

Grootste individuele vastgoedeigenaar 

In de afgelopen vijf jaar is zakenman Victor Madera, de huidige president van Quirón Salud, de grootste individuele vastgoedeigenaar op het eiland geworden. Hij heeft maar liefst 1.259 hectare verdeeld over acht landgoederen. Deze vermengen zich allemaal met “oud geld”, mensen vestigden zich al tientallen jaren op het eiland. Velen van hen zijn Catalanen, zoals de families Daurella, Carulla en Rubiralta. Samen met de lokale landbezittende aristocratie integreren ze in de anonimiteit van een eiland met een grote agro-veeteelttraditie. Op Menorca wonen iets meer dan 100.000 mensen.

Britse koper vervangen door de Fransen

“Tot voor kort was de belangrijkste buitenlandse afnemer de Britten, maar die zijn vervangen door de Fransen. Ze hebben ingezien dat investeren in Menorca goedkoper is dan in Parijs”, legt José Pons uit in El Mundo. Pons is de commercieel directeur van het Menorcaanse makelaarskantoor Bonnín Sansó.

Hoewel het fenomeen al eerder voorkwam, “heeft de pandemie dit proces versneld. Het heeft veel van deze mensen doen inzien dat ze van hun mogelijkheden moeten genieten.” Landgoederen kopen om te ontspannen, zichzelf te isoleren, hun bedrijf op afstand te besturen of hun investeringsmodel opnieuw uit te vinden. Op dit goed bewaarde en rustige eiland kunnen herenhuizen en landgoederen worden gekocht tot 10 miljoen euro.

“Halverwege het eerste decennium van deze eeuw was er een eerste golf van investeringen en aankopen van landerijen, voornamelijk door Spanjaarden, en nu beleven we een tweede”, legt een van de verkopende eigenaren uit, die bekend is met de vastgoedwereld van Menorca.

Beroemde inwoners

De eerste golf van beroemde mensen zag voetbalsterren als Raúl González Blanco kiezen voor het eiland als vakantiebestemming. Tegenwoordig is Menorca steeds meer een hub geworden voor zakenmensen en financiers. Hier vallen nieuwe gezichten op, zoals de familie Zannier. Ze bezitten een kinderkleding- en schoenenimperium en bezitten 835 hectare. Ze zijn van plan een luxe resort te creëren met een spa en een poloveld.

Bekijk ook: Balearen populairste Spaanse bestemming voor privéjets

De Franse ondernemer Maxime Didier bezit vier landgoederen en in totaal 295 hectare op het eiland. Hier promoot hij luxe agrotoeristische projecten. Investeerders als Frederic Biousse en Guillaume Foucher hebben twee boerderijen omgebouwd tot luxe hotels. Verder opende hotelier Laurent Morel een Relais & Chateaux hotel in Ciutadella.

Deze investeerders combineren een passie voor het eiland en een bedrijfsvisie op middellange tot lange termijn. Anderen, zoals Sébastien Aguettant, president van Delpharma, en Stephande Dreyer, zoeken een vredige oase om uit te rusten of zaken te doen op afstand.

Menorca

Menorca maakt deel uit van de archipel van de Balearen. Het eiland staat bekend om zijn natuurlijke schoonheid, helder water en goed bewaarde stranden. Een van de redenen waarom Menorca aantrekkelijk is voor de rijken, is de exclusiviteit. Het eiland staat bekend als stiller en minder druk dan andere populaire mediterrane bestemmingen zoals Ibiza en Mallorca. Dit betekent dat vermogende particulieren kunnen genieten van een meer besloten en afgezonderde vakantie-ervaring.

Een andere reden zijn de strenge bouwvoorschriften van het eiland, die ervoor zorgen dat de natuurlijke schoonheid van het eiland behouden blijft. Dit betekent dat er weinig hoogbouw of massatoerisme is, wat bijdraagt aan de exclusiviteit en aantrekkingskracht van het eiland.
Bovendien is de onroerendgoedmarkt van Menorca de afgelopen jaren gegroeid en worden er steeds meer luxe eigendommen ontwikkeld.

Op het eiland is aanzienlijk geïnvesteerd in de ontwikkeling van nieuwe hotels, restaurants en andere hoogwaardige voorzieningen om tegemoet te komen aan de behoeften van rijke bezoekers.

Dit vind je misschien ook leuk