De grondwet werd per referendum met een grote meerderheid aangenomen en betekende een einde aan het decennialange regime onder dictator Francisco Franco en de daaropvolgende absolute monarchie onder koning Juan Carlos. Nieuw in de Grondwet van 1978 was een grote mate van zelfstandigheid voor de 17 Spaanse regio’s. Daarbij kwam het accent sterk op de bescherming van de democratische vrijheden te liggen, vooral op de bescherming van de mensenrechten.
Alle dorpen en steden organiseren elk jaar activiteiten en ceremonies op de overal in Spanje voorkomende centraal gelegen en naar de grondwet vernoemde pleinen ‘Plaza de la Constitución’.
De herdenking wordt de laatste jaren getekend door het separatisme in Catalonië. De wens van een groot deel van de Catalanen om zich los te scheuren van Spanje wordt juist met de Grondwet als argument geblokkeerd. Die wet legt de soevereiniteit bij het Spaanse volk en stelt dat Spanje een ondeelbare eenheid is en het ondeelbare vaderland van alle Spanjaarden, en erkent en garandeert het recht op autonomie van, en de solidariteit tussen, de nationaliteiten en de regio’s die ervan deel uitmaken.
Zoals elk jaar vieren de Spaanse instituties de dag met een ceremonie in het parlement waar alle belangrijke politieke leiders bij aanwezig zullen zijn, zonder dat nog bekend is hoe de volgende regering eruit gaat zien. Dit hangt nog af van een akkoord tussen PSOE en de nationalistische Catalaanse partij ERC. Om 10 uur wordt de Spaanse vlag gehesen op het Plaza de Colón in Madrid. Hierbij zullen vertegenwoordigers uit het parlement, van het leger en de Guardia Civil aanwezig zijn. Daarna gaat men naar het parlement waar om 12 uur de goedkeuring van de grondwet wordt herdacht. Hierbij zal ook de waarnemend premier Pedro Sánchez aanwezig zijn, samen met de meeste van zijn regeringsleden, alsook andere overheidsinstellingen, parlementariërs en senatoren. Vertegenwoordigers van nationalistische, onafhankelijkheids- en republikeinse partijen zullen zoals elk jaar schitteren door afwezigheid. Carta Magna de 1978. No habrá tampoco ningún representante de ERC, interlocutor del PSOE en su esfuerzo por despejar una hipotética investidura de Sánchez.
Volgende week, op dinsdag 10 december, zullen leden van de PSOE en ERC weer om de tafel gaan zitten om tot een akkoord te komen waarmee een coalitieregering van PSOE met Podemos van start kan gaan. Die dag start koning Felipe VI als staatshoofd ook de gesprekken met de politiek leiders van 19 partijen met vertegenwoordiging in het parlement om te inventariseren of Sánchez over voldoende steun beschikt om de eerste stemmingsronde te laten plaatsvinden.
Greta Thunberg komt aan in Madrid
De viering van de Dag van de Grondwet valt samen met de 25ste klimaattop die in Madrid wordt gehouden. Op vrijdagochtend kwam om deze reden de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg – met enige dagen vertraging vanwege een lange zeiltocht om op duurzame wijze de Atlantische Oceaan over te steken – aan in de Spaanse hoofdstad. Ze reisde na aankomst per boot in Lissabon per trein naar Madrid. Zij voegt zich dan bij de ‘Mars voor het Klimaat’ die eveneens op vrijdag in Madrid wordt georganiseerd en om 18 uur begint bij het station Atocha.