Voormalig minister Valencia erkent gebrek aan ervaring met noodhulp

door Judith Goeree
Minister Valencia ervaring noodhulp

In Valencia heerst nog steeds grote woede over het optreden van de regionale overheid tijdens de verwoestende overstromingen in oktober 2024, en over het gebrek aan ervaring met noodhulp van de toenmalige minister van Justitie en Binnenlandse Zaken. Bij de DANA-ramp kwamen 228 mensen om het leven. Vrijdag 11 april 2025 Salomé Pradas, voor de rechter. Ze wordt verdacht van nalatigheid tijdens de ramp.

Boze nabestaanden bij rechtbank

Bij aankomst bij de rechtbank werd Pradas opgewacht door tientallen boze nabestaanden en slachtoffers. Ze riepen leuzen als “Mazón, moordenaar!” en “Aftreden!”, gericht aan Carlos Mazón, president van de regio Valencia.

30.000 demonstranten eisen aftreden van Mazón tijdens vijfde manifestatie in Valencia

Pradas: “Ik had geen ervaring met rampenbeheer”

In de rechtbank verklaarde Pradas in tranen dat ze geen ervaring had met noodsituaties. Ze was juriste en docent handelsrecht voordat ze in juli 2024 tot minister werd benoemd. Volgens haar handelde ze op basis van advies van experts en lag de eindverantwoordelijkheid bij het ministerie van Binnenlandse Zaken in Madrid.

Ze benadrukte dat cruciale beslissingen niet individueel genomen werden, maar door een adviescommissie. Daarmee leek ze de schuld deels te willen afschuiven.

Ook verdedigde ze president Mazón. Volgens haar had diens late aankomst bij het regionale coördinatiecentrum Cecopi geen invloed op de besluitvorming. De noodwaarschuwing werd volgens Pradas pas verstuurd toen er daadwerkelijk vrees bestond voor het breken van de Forata-dam.

228 doden bij overstroming Valencia – ex-minister ontkent nalatigheid

Kritiek vanuit de Spaanse media

De krant ABC uitte felle kritiek op de benoeming van Pradas. Volgens de redactie was het onverantwoord om iemand zonder kennis van rampenbestrijding aan te stellen als minister op zo’n cruciale post. ABC stelt dat politici niet alleen wettelijk, maar ook moreel verantwoordelijk zijn bij levensbedreigende situaties.

De poging van Pradas om technici de schuld te geven, noemt de krant “gemakzuchtig”.

Veel vragen over timing en communicatie

Pradas verklaarde dat het coördinatiecentrum pas om 17.00 uur werd geactiveerd omdat het alarmniveau toen pas werd verhoogd. Ze zei niet op de hoogte te zijn geweest van het risico op overstroming van de rivier Poyo. Die veroorzaakte juist grote schade in onder meer Catarroja en Paiporta.

Ook stelde ze dat het noodnummer 112 – dat op de dag van de DANA bijna 20.000 oproepen ontving – geen relevante informatie heeft doorgespeeld aan haar ministerie of de regering van Mazón.

Als bewijs van haar inzet overhandigde Pradas een lijst van honderd telefoongesprekken die zij op de dag van de ramp gevoerd zou hebben.

Ook andere functionarissen in beeld

Naast Pradas moest ook Emilio Argüeso, voormalig staatssecretaris van Noodhulp, voor de rechter verschijnen. Hij legde de verantwoordelijkheid bij zijn plaatsvervanger, die op vakantie was, en stelde dat hij zelf op tijd had gewaarschuwd.

Volgens Argüeso had de vertraging bij het versturen van de mobiele noodwaarschuwing via het ES Alert-systeem geen invloed op de ernst van de ramp.

DANA-ramp: veel slachtoffers vielen voordat alarmbericht binnenkwam

De aanklager heeft inmiddels besloten Pradas te vervolgen, maar Argüeso lijkt voorlopig buiten schot te blijven.

Politieke druk op president Mazón neemt toe

De nasleep van de overstromingen en de rechtszaak tegen Pradas zorgen voor toenemende druk op president Carlos Mazón. Sinds oktober zijn er al zeven protesten geweest waarin zijn aftreden werd geëist. Tot nu toe weigert hij op te stappen of vrijwillig voor de rechter te verschijnen.

Dodental overstromingen Valencia nu op 228: rechter erkent nieuw slachtoffer