Negen Spaanse regio’s hielden cijfers over coronadoden in verpleeghuizen achter

door admin
Negen Spaanse regio's hielden cijfers over coronadoden in verpleeghuizen achter

Autoriteiten geven veelal de globale cijfers van de overledenen en de besmettingen, maar specificeren niet de gegevens per verzorgingstehuis. Dit heeft tot grote onzekerheid en verontwaardiging onder familieleden geleid. 

De krant InfoLibre nam contact op met de overheden van 16 autonome regio’s en de drie Baskische provinciale raden om te achterhalen of die wel gegevens per verpleeghuis konden verstrekken en zoniet, of ze dan de redenen voor het gebrek aan informatie konden aangeven. Alle 16 regio’s reageerden behalve de provincie Bizkaia. De directeur communicatie was niet in staat om in zes dagen tijd de krant een uitleg te sturen over haar communicatiebeleid. 

Leestips: Spaanse ombudsman vraagt om actie voor verbeteren verpleeghuiszorg en Dramatische cijfers corona in verzorgingstehuizen in Spanje

De meest transparante autonome regeringen zijn volgens InfoLibre Asturië en Cantabrië. Deze konden de gegevens per geriatrische instelling verstrekken en deze zijn ook in te zien op de websites van die instellingen. De regio’s beperkten zich niet tot het geven van alleen de aantallen doden, maar gaven op eigen initiatief ook andere interessante gegevens vrij.

De Baskische provincie Gipuzkoa kon ook uitleggen in welke verpleeghuizen welke aantallen doden zijn gevallen en meldde deze gegevens ook dagelijks in persberichten. 

De overheden van de Canarische Eilanden, Extremadura, Balearen en Murcia geven niet op eigen initiatief informatie over het aantal coronaslachtoffers in verpleeghuizen, maar waren er wel toe bereid de krant Infolibre te infromeren. 

De Xunta van Galicië publiceerde de naam van het verpleeghuis wanneer daar een of meerdere personen aan de gevolgen van Covid-19 of compatibele symptomen waren overleden, maar de informatie stopte wanneer mensen vanuit een verpleeghuis werden overgebracht naar een ziekenhuis.

De overige negen autonome regeringen van Andalusië, Aragón, Castilla-La Mancha, Castilla y León, Catalonië, Valencia, La Rioja, Madrid en Navarra en de provincies Álava en Bizkaia gaven geen informatie over de dodentallen en besmettingen per verpleeghuis. Twee uitzonderingen zijn Castilla y León die alleen informatie verstrekte over publieke verpleeghuizen en niet over particuliere instellingen terwijl die toch 98 procent van het totaal vormen. La Rioja gaf wel informatie aan het begin van de pandemie maar is daar op een gegeven moment mee opgehouden. Een woordvoerder bij de regioregering verzekerde InfoLibre er wel van weer over te gaan op dezelfde informatieverstrekking als eind maart. 

Van de negen regio’s die informatie achterhouden, melden drie daarvan (Aragón, Castilla-La Mancha en Valencia) niet het aantal doden per verpleeghuis maar ook niet het aantal doden in verpleeghuizen per provincie. Alleen een totale optelsom van de regio werd gemeld.

Lees hier het volledige artikel met alle door de krant verkregen gegevens van de 16 autonome regio’s en drie Baskische provincies.

Dit vind je misschien ook leuk