Nieuwe hogesnelheidstreinen tussen Asturië en Galicië

Hypermoderne treinen met makkelijke instap

door Judith Goeree
hogesnelheidstreinen

De Spaanse treinmaatschappij Renfe verkoopt vanaf donderdag 18 april kaartjes voor de nieuwe Avril-hogesnelheidstreinen. Deze hogesnelheidstreinen (AVE) gaan rijden tussen Asturië en Galicië. Het is de bedoeling dat ze vanaf mei in bedrijf zullen zijn.

Het bedrijf Talgo is deze week begonnen met de levering van de S-106 treinen, ook wel Avril-treinen genoemd. Het gaat in eerste instantie om tien treinen. Later volgen nog twee leveringen van elk tien, waarmee in 2025 dertig van dit soort treinen zullen rijden.

Met het project is een bedrag van meer dan 1,2 miljard euro gemoeid, inclusief onderhoud gedurende 30 jaar. Het is de grootste transactie in de geschiedenis van de AVE. Renfe is overigens van plan om een claim van meer dan 100 miljoen euro in te dienen bij Talgo vanwege de vertraagde levering van de treinen.

Minder uitstoot broeikasgassen

De Avril is de meest geavanceerde trein van Talgo. Door de hoge capaciteit en het lichte totaalgewicht verbruikt de Avril relatief weinig energie en is die efficiënter dan andere treinen. Dit leidt tot een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Bovendien versterkt het de positie van de trein als het meest duurzame transportmiddel.

Deze laatste generatie treinen bestaan uit 12 passagierswagons en hebben een lengte van 200 meter. De treinstellen bevinden zich op dezelfde hoogte als het perron, waardoor passagiers makkelijk in en uit kunnen stappen. De nieuwe treinen van Talgo zijn bovendien uitstekend toegankelijk voor mensen met een beperkte mobiliteit. Ook instappen met kinderwagens, fietsen of veel bagage is een stuk makkelijker dan bij de ouderwetsere treinen.

Snelste trein van Spanje

Talgo Avril maakt deel uit van een zeer flexibel technologisch platform. Elke levering kan worden aan de steeds complexere behoeften van de Europese spoorwegmarkt. Zo kan de trein onder andere worden aangepast aan de spoorbreedte (zowel in Spanje als internationaal).

De nieuwe hogesnelheidstreinen kunnen worden ingezet op vrijwel het gehele Iberische spoorwegennet, waardoor ook bestemmingen in Frankrijk in de toekomst tot de mogelijkheden behoren. Bovendien is de nieuwe Avriltrein wereldsnelheidsrecordhouder op het Spaanse spoor: de trein bereikte op 7 september 2022 een snelheid van 360 kilometer per uur op de hogesnelheidslijn Ourense-Santiago de Compostella, in Galicië.

Lees ook: Vergeten regio van Spanje krijgt eerste waterstoffabriek voor hogesnelheidstreinen ter wereld

Dit vind je misschien ook leuk