De Natuurbeschermingsdienst (SEPRONA) van de Guardia Civil heeft het afgelopen jaar talrijke operaties uitgevoerd om beschermde dieren te redden in de provincie Alicante. Deze geredde dieren vallen onder het toezicht van de CITES (Conventie inzake de internationale handel in bedreigde soorten wilde dieren en planten).
Nijlkrokodillen, papegaaien, python en een schildpad
Onder de geredde dieren bevinden zich twee Nijlkrokodillen, een Afrikaanse sporenschildpad van 25 kilogram en een 2 meter lange Birmaanse python. De twee Nijlkrokodillen, elk ongeveer twee meter lang, werden afgelopen augustus door agenten uit een privélandgoed in Partida El Moralet, Alicante, gehaald. De eigenaar beschikte niet over de nodige invoercertificaten of het certificaat voor het kweken in gevangenschap.
In twee afzonderlijke incidenten in oktober werden een graafpapegaai (Cyanoliseus patagonus) en een roodstaart-Venezolaanse parkiet (Pyrrhura hoematotis) gered. Dit was te danken aan meldingen van burgers die aangaven dat de dieren losliepen in openbare ruimtes.
Verder werd eind 2023 een 2 meter lange Birmaanse python (Python molurus bivittatus) ontdekt in het stedelijk gebied van Alicante. Ten slotte werd een 25 kilogram wegende Afrikaanse sporenschildpad (Centrochelys sulcata) achtergelaten in Sierra de Oltá, Calpe.
Beschermde dieren verplaatst naar opvangcentra
De geredde dieren zijn overgebracht naar verschillende opvangcentra, dierenasiels en dierenparken die zijn uitgerust met passende faciliteiten. Daar hebben specialisten hun gezondheid beoordeeld en de nodige behandeling gegeven voor hun herstel. Ook kregen ze het nodige voedsel, ruimte en zorg.
De Guardia Civil is een onderzoek gestart naar deze incidenten. Ze willen de eigenaren opsporten om hen juridisch ter verantwoording te roepen wegens mogelijke schendingen van de Wet ter Bestrijding van Smokkel. Het niet kunnen aantonen van de legitieme herkomst van de dieren of, in het geval van het kweken in gevangenschap, de vereiste vergunningen, kan leiden tot administratieve boetes tot €6.000. Ook kan het leiden tot strafrechtelijke vervolgingen in verband met de bescherming van wilde flora en fauna.
Achtergelaten schildpadden
Bovendien zijn deze maand agenten verschillende onderzoeken gestart om de verantwoordelijken te vinden voor het achterlaten van 30 exemplaren van verschillende schildpadsoorten. Het gaat onder meer om: Griekse landschildpad (Testudo marginata) Russische landschildpad (Testudo horsfieldii) Snapturtleschildpad (Chelydra serpentina) Deze schildpadden zijn achtergelaten in natuurlijke habitats en gemeld door bezorgde burgers.
Taak van SEPRONA
SEPRONA van de Guardia Civil voert routinematig operaties uit met betrekking tot beschermde diersoorten. Een aanzienlijk deel van deze operaties wordt gestart op basis van meldingen van burgers. Die doen aangifte van ontsnapte of achtergelaten dieren of dieren die onder ongeschikte omstandigheden worden gehouden.
Onder de missie van SEPRONA valt het waarborgen van de instandhouding van flora- en faunasoorten. Daarom strijdt de dienst tegen de illegale handel in soorten die worden beschermd door de CITES-conventie. Samenwerking met burgers en coördinatie met andere autoriteiten is in deze cruciaal.
SEPRONA wil met name het Wildreservaat Santa Faz erkennen. Die instelling ontvangt en verzorgt achtergelaten beschermde soorten. Ook voorkomen ze hun vrijlating in niet geschikte natuurlijke omgevingen. Zo worden risico’s vermeden voor zowel de beschermde soort als de inheemse fauna.