Nooit eerder woonden zoveel buitenlanders in Spanje

Dertig procent Spanjaarden noemt immigratie grootste probleem van Spanje

door Judith Goeree
Spanje

Het aantal inwoners van Spanje met een buitenlandse nationaliteit is historisch hoog. Volgens het Spaans Sociaal en Cultureel Planbureau CIS is immigratie momenteel het grootste probleem voor Spanje. De Spaanse krant ABC bracht de cijfers in kaart.

Ruim 8,2 miljoen inwoners van Spanje zijn geboren in een ander land. Dat is 17,1 procent van de totale bevolking, aldus de laatste cijfers van het Spaanse Instituut voor de Statistiek INE. Dit aantal is nog nooit zo hoog geweest.

Dat deze cijfers de Spanjaarden zorgen baren, blijkt uit deze week gepubliceerde gegevens van het Spaans Sociaal en Cultureel Planbureau CIS, dat bekend maakte dat immigratie momenteel de nummer 1 zorg is van de Spaanse bevolking, vóór politiek en werkloosheid. De zorgen over immigratie als grootste probleem van Spanje zijn in korte tijd toegenomen. In juli noemde 16,9 procent van de ondervraagden migratie het grootste probleem voor het land, in september is dat 30,4 procent. Op de vraag of de migratieproblemen hen persoonlijk raken en niet Spanje als geheel, staat immigratie niet meer op de eerste plaats, maar op de vijfde.

Hoe ziet een blauwdruk van de buitenlandse bevolking in Spanje er vandaag de dag uit?

Historisch hoogtepunt

De buitenlandse bevolking is sinds de jaren negentig fors toegenomen. Destijds kende Spanje een klein percentage buitenlandse inwoners van voornamelijk Marokkanen en West-Europeanen. Door de economische crisis in Spanje vertrokken er meer Spanjaarden naar het buitenland dan dat er buitenlanders naar Spanje kwamen. Na het herstel van de crisis nam de migratiestroom echter weer toe. Het laatste jaar is de buitenlandse bevolking in Spanje het meest gegroeid.

Meerderheid uit Marokko

De Marokkanen vormen met meer dan 1 miljoen mensen veruit de grootste buitenlandse gemeenschap in Spanje. Daarna volgen Colombia (meer dan 700.000 inwoners), Roemenië en Venezuela (meer dan 500.000), Ecuador (meer dan 400.000) en Argentinië en Peru (meer dan 300.000 inwoners).

Onder de 15 landen met de grootste buitenlandse populatie in Spanje bevinden zich Argentinië, Bolivia, China, Colombia, Cuba, Dominicaanse Republiek, Ecuador, Frankrijk, Honduras, Marokko, Oekraïne, Peru, Roemenië, Venezuela en het Verenigd Koninkrijk.

Toename van Latijns-Amerikanen

De groei van de buitenlandse bevolking komt voor een groot deel uit Latijns-Amerika, vooral Colombianen, Venezolanen en Argentijnen. De Marokkaanse bevolking, historisch gezien de grootste buitenlandse gemeenschap in Spanje, is ook in de laatste vijf jaar toegenomen.

De bevolking die in Latijns-Amerika is geboren, maakt nu 46% uit van de buitenlandse bevolking in Spanje, ver voor de Europeanen (29%) en Afrikanen (19%). Nog geen tien jaar geleden vormden de Europeanen de meerderheid (38%), maar door het vertrek van vooral Roemenen is hun aantal afgenomen.

Geconcentreerd in het oosten

De buitenlandse bevolking in Spanje concentreert zich voornamelijk in het oosten. In de Balearen, Alicante en Girona is meer dan 25 procent van de bevolking in het buitenland geboren.

In Almería, Santa Cruz de Tenerife, Málaga, Madrid, Barcelona, Lérida en Tarragona is meer dan 20 procent van buitenlandse afkomst. Daarentegen is in Jaén, Córdoba en Badajoz minder dan 5 procent van de inwoners van buitenlands komaf.

Marokkanen vormen de grootste buitenlandse gemeenschap in 23 van de 50 Spaanse provincies, naast Ceuta en Melilla. In Almería, Murcia, Girona en Tarragona vormen zij meer dan 5 procent van de totale bevolking. Alleen in Madrid, Santa Cruz de Tenerife, La Coruña, Pontevedra, Orense, Asturië en Cantabrië behoren Marokkanen niet tot de vijf grootste gemeenschappen.

Colombianen vormen de grootste gemeenschap in elf provincies, waaronder Valencia. Behalve in Santa Cruz de Tenerife behoren ze in alle provincies tot de vijf grootste gemeenschappen. Roemenen zijn de grootste groep in zeven provincies, waaronder Zaragoza. Venezolanen domineren in vijf provincies, waaronder Madrid. Argentijnen vormen de grootste groep op de Balearen, Britten in Alicante, Portugezen in Zamora en Bulgaren in Segovia.

De Oekraïense bevolking is snel gegroeid sinds de Russische invasie en telt nu bijna 200.000 burgers in Spanje. Deze groep geniet tijdelijke buitengewone bescherming, met verblijfs- en werkvergunningen.

Aantal asielaanvragen historisch hoog

Het aantal asielaanvragen in Spanje bevindt zich op een historisch hoogtepunt, met 163.000 aanvragen vorig jaar. De aanvragen komen voornamelijk van Venezolanen, Colombianen en Peruanen. Voor Venezolanen worden, in tegenstelling tot andere nationaliteiten, grotendeels positieve beslissingen genomen op humanitaire gronden.

Lees ook: Protest op de Canarische Eilanden tegen asielbeleid

Dit vind je misschien ook leuk