"Onverantwoordelijk geknoei" als reactie op nieuw fietspad in Spanje

door admin
"Onverantwoordelijk geknoei" als reactie op nieuw fietspad in Spanje

Nu is het de beurt aan de gemeente Paiporta die grenst aan de stad Valencia. Het bestuur heeft de ambitie om duurzame mobiliteit te bevorderen en vergroot daarom het aantatl fietspaden. Het netwerk is naar eigen zeggen zelfs verviervoudigd in de afgelopen zeven jaar.

De laatste toevoeging aan dit netwerk van fietspaden is de verbinding tussen de Avenida de Independencia en de Carretera de Independencia. Deze moet Laiporta verbinden met de groene ring van Valencia, een dringende wens van de inwoners. Maar nu er een fietsstrook ligt, zorgt deze vooral voor een groeiende verontwaardiging onder zowel burgers als oppositiepartijen. 

Bekijk ook: Over spookfietspaden die eindigen in het niets of in een muur

En niet helemaal zonder reden: Het fietspad lijkt door leken met een emmer fietspadkleurige verf zo op straten en stoepen te zijn gekalkt. De rozeroodgekleurde strook loopt – of zigzagt op sommige punten – dwars over een zebrapad, deels over een aantal parkeerplaatsen, dient verderop als locatie voor vuilcontainers en passeert de voordeuren van enkele woningen op slechts een halve meter afstand. Het is niet moeilijk voor te stellen dat wanneer iemand daar nietsvermoedend naar buiten komt een aanrijding met een fiets of e-step zo gebeurd is. 

“Onverantwoordelijk geknoei” en “fiasco”

Chelo Lisarde van de Partido Popular in de gemeente heeft het over “onverantwoordelijk geknoei”. Ze laakt de onveilige situaties die met het nieuwe fietspad kunnen ontstaan en is van mening dat het fietspad is aangebracht “zonder enige kennis van zaken”. “Het was een goed idee van de PSOE om meer fietspaden aan te leggen, maar het mondt nu uit in een fiasco”, aldus Lisarde. 

Gemeente: “Alle technische criteria in overweging genomen”

De gemeente zelf zei in eerste instantie in reactie op de kritiek dat technici van de gemeente, samen met een gespecialiseerd en betrouwbaar bedrijf, nog niet klaar zijn met het fietspad. Een week later blijkt het stadsbestuur in overleg met het ingehuurde bedrijf werkzaamheden is gestart om aanpassingen te doen. Hierbij zouden zorgvuldig alle technische citeria in overweging worden genomen. 

Bekijk ook: Chaos voor fietsers op een bizar ontworpen rotonde in Barcelona

Dit vind je misschien ook leuk