Petitie voor verlenging kusttrein Malaga massaal getekend

door admin
kusttrein malaga

De petitie voor de verlenging van de kusttrein in de provincie Málaga heeft op de eerste dag al meer dan 10.000 handtekeningen verzameld. De oproep ging viraal op sociale media, waar honderden gebruikers de petitie ondertekenden en deelden. De regionale krant SUR nam het initiatief.

Op verzoek van de grote internationale gemeenschap in de provincie Málaga werd de petitie bovendien aangepast zodat ook buitenlanders deze met hun paspoort kunnen tekenen.

Breed draagvlak

Voordat de krant de petitie openbaar maakte, kreeg deze al de steun van meer dan vijfhonderd professionals uit verschillende sectoren, met name gerelateerd aan mobiliteit, transport en infrastructuur. Ook veel ondernemers in de toeristische sector en de technologie sloten zich massaal aan. Deze brede steun toont de betrokkenheid van de burgers voor de toekomst en duurzame ontwikkeling van de mobiliteit in de provincie Málaga.

Duidelijke boodschap voor overheden

Het doel van het manifest is om zowel de Spaanse regering, die de bevoegdheid heeft om dit grote project mogelijk te maken, als andere overheden bewust te maken van de dringende noodzaak voor de bouw van de kusttrein. Na decennia van politieke onverschilligheid willen de inwoners van Málaga een duidelijke boodschap overbrengen: politici en andere bestuurders moeten nu actie ondernemen. In maart gaf de centrale regering van Spanje nog aan het project voor verlenging van de kusttrein in Málaga ‘duur en complex’ te vinden. Tegelijkertijd ontweken regeringswoordvoerders zorgvuldig de vraag of zij deze mogelijkheid gaan promoten. Volgens voorstanders van de verlenging van de Cercanias-lijn komt de centrale overheid decennialang alleen maar met uitvluchten, moeilijkheden, mitsen en maren als het over de kusttrein gaat.

De Impact van de kusttrein

Het manifest wijst erop dat de kuststrook van de Costa del Sol is uitgegroeid tot een grootstedelijk gebied met 1,5 miljoen geregistreerde inwoners. Daar komen nog eens ongeveer 14 miljoen toeristen bij die jaarlijks de regio bezoeken en tienduizenden tijdelijke inwoners. Deze grote metropool die zich uitstrekt van Málaga tot voorbij Estepona is een van de snelst groeiende stedelijke gebieden in Europa. En terwijl de bevolking groeit, er overal woonwijken worden bijgebouwd, blijft de infrastructuur hetzelfde. Dat zorgt voor verkeersproblemen die dringend moeten worden aangepakt.

De roep om verbeterde mobiliteit

Mobiliteit is, samen met werkgelegenheid en huisvesting, een van de grootste uitdagingen voor de provincie. Alleen een adequaat openbaar vervoer netwerk kan verkeersopstoppingen en uitstoot van schadelijke gassen verminderen. Málaga, een van de grootste aantrekkingspolen van Spanje, kampt met historische tekorten in haar spoorwegnetwerk. Het traject van de huidige kusttrein tussen Málaga en Fuengirola is de meestgebruikte van Spanje. Terwijl Marbella de enige gemeente in Spanje is met meer dan 100.000 inwoners die niet beschikt over een eigen treinverbinding. De kustweg A7 loopt vrijwel dagelijks wel ergens vast en het enige alternatief voor wie langere trajecten reist is de dure tolweg AP-7. Deze heeft echter alleen een afslag bij Calahonda, Marbella en Estepona, dus wie in tussengelegen gebieden moet zijn, moet alsnog over de drukke kustweg.

Uitbreiding van de kusttrein

De kusttrein moet niet alleen de steden langs de Costa del Sol van Nerja in het oosten tot Estepona in het westen verbinden, maar ook doorgetrokken worden naar Campo de Gibraltar en Algeciras. De samenleving in Málaga ondersteunt deze oproep massaal, vergelijkbaar met eerdere successen zoals de oprichting van de Universiteit van Málaga en de komst van het AVE-hogesnelheidstrein en het Museum voor Schone Kunsten.

Oproep aan de politiek

Het is nu aan de Spaanse regering en alle andere overheden, ongeacht hun politieke kleur, om gehoor te geven aan deze collectieve wens van Málaga. Publieke vertegenwoordigers moeten hun onenigheden opzij zetten en samenwerken met een beter, duurzamer, solidairder en rechtvaardiger Málaga als doel.

Teken jij ook? Dat kan hier!

Lees ook: Costa del Sol wil af van tolheffing op A7

Dit vind je misschien ook leuk