"Salaris of conflict": Landelijke staking op handen in Spanje

door admin
"Salaris of conflict": Landelijke staking op handen in Spanje

UGT en CCOO beschuldigen de bedrijven ervan de salarissen laag te houden. Zo lijken ze al het geld dat ze tijdens de pandemie verloren binnen een jaar terug te willen verdienen ten koste van de koopkracht van hun werknemers.

Tijdens de demonstratie voor het hoofdkantoor van de Spaanse Confederatie van Bedrijfsorganisaties (CEOE) eisten ze een salarisverhoging en waarschuwden ze voor een spannende herfst vol stakingen en demonstraties als de werkgevers niet beter gaan betalen. 

Lonen in Spanje moeten hoger om de koopkracht van de werknemers te garanderen. De vakbonden zullen daarom doorgaan met hun strategie van “aanscherping van de onderhandelingen over de collectieve overeenkomsten”, omdat via hen “rijkdom wordt verdeeld”.

De secretaris van de CCOO stelt aan de kaak dat de bedrijven “de stijging van de energiekosten doorberekenen” en heeft hen eraan herinnerd dat “ze niet alleen hun winsten veilig kunnen stellen zonder deze aan hun werknemers uit te keren”.

“Elke keer als we afrekenen bij de supermarkt schrikken we, terwijl we horen dat we 30% meer betalen. De bedrijven rekenen hogere prijzen door om hun winsten op peil te houden”, aldus de secretaris. 

Stakingen om de verhogingen te krijgen

“De CEOE moet weten dat we de loonstrijd beginnen te winnen, dat de overgrote meerderheid van de collectieve overeenkomsten die in 2022 in ons land zijn ondertekend, een salarisherzieningsclausule hebben (…) met salarissen boven de voorstellen die de CEOE ons heeft gedaan”, aldus de vakbonden.

De vakbonden zijn van plan de mobilisatie te veralgemenen en de sectoren te coördineren. Zo kunnen ze vanaf september naar zeer brede conflicten gaan met als doel dat bedrijven hun rijkdom gaan delen met hun werknemers. 

Liever onderhandelen dan staken

Voorts benadrukten ze op woensdag niet te houden van het organiseren van stakingen, maar liever om de tafel gaan met de bedrijven om te onderhandelen voor een eerlijk en evenwichting loonakkoord.

CCOO en UGT vragen een salarisverhoging van 3,5% voor dit jaar, 2,5% voor 2023 en 2% voor 2024, vergezeld van een salarisherzieningsclausule.

Minimumloon moet ook omhoog

Naast het vragen van loonsverhoging in cao’s, hebben de vakbonden de intentie uitgesproken om het Interprofessioneel Minimumloon (SMI), dat aan het begin van het jaar is verhoogd tot 1.000 euro per maand in 14 uitkeringen, verder te herzien. Een halfjaarlijkse herziening met de Consumentenprijsindex wordt urgenter naarmate de inflatie toeneemt. Deze maand was de CPI 10,2%. 

Dit vind je misschien ook leuk