Slechts een derde van de Spaanse hotels was heel 2020 geopend

door admin
Slechts een derde van de Spaanse hotels was heel 2020 geopend

Consultancybedrijf Cushman & Wakefield gebruikte deze gegevens voor een onderzoek naar de hotelbezetting in coronajaar 2020. Volgens het onderzoeksrapport moet het herstel op korte termijn worden gezocht bij nationale toeristen die er tijdens het weekend, feest- en vakantiedagen op uit willen trekken. De markt voor zakelijke reizigers en buitenlandse toeristen is afhankelijk van het verdere verloop van de pandemie, de vaccinatiecampagnes en het beleid dat de overheden voeren met betrekking tot de mobiliteit. 

Van historisch hoogtepunt naar historisch dieptepunt

In heel 2020 daalden de gemiddelde inkomsten per hotelkamer met 67,8 procent vergeleken met het jaar daarvoor. Hierbij zijn alleen de hotels meegerekend die het hele vorig jaar open zijn geweest. Met een onbenut hoogseizoen en een tweede coronagolf die roet in het eten strooide van de puente de la Constitución begin december en de daaropvolgende feestperiode, heeft de Spaanse hotelsector een historisch slecht jaar achter de rug. Een dieptepunt dat in schril contrast staat met de drie opeenvolgende succesjaren 2017, 2018 en 2019 waarin zowel qua kamerbezetting als qua inkomsten jaarlijks records werden verbroken. 

Grootste verlies voor stad Barcelona

De meeste hotels (38 procent) waren vorig jaar geopend in de stad Zaragoza. De minste stedentrips werden geboekt in Barcelona en de minste strandvakanties op de Balearen (met respectievelijk 25,7 procent en 23,7 procent). Barcelona was dan ook de Spaanse stad met het grootste verlies aan boekingen ten opzichte van 2019 (-67 procent van de bezetting). 

De gemiddelde hotelkamerprijs daalde in Spanje vorig jaar met 21 procent en ging van 114 euro per nacht naar 90 euro per nacht. Op de Canarische Eilanden daalden de prijzen met maar 3 procent het minst, terwijl dit in Barcelona met 31 procent het meest was. In 2019 was de gemiddelde hotelkamerprijs in Barcelona nog 142 euro, vorig jaar was dat nog maar 98 euro. Na Barcelona volgen de steden Sevilla (-28,1 procent) en Madrid (-25,1 procent). Het toerisme in deze steden had vooral te lijden onder de opgelegde reisrestricties en het uitblijven van zakelijke reizigers. 

Per beschikbare hotelkamer liep de omzet vorig jaar gemiddeld terug met 68 procent. Dit valt voornamelijk toe te schrijven aan de aanzienlijk lagere bezetting, maar ook aan de doorgevoerde prijsdaling. 

Snel herstel als toerisme weer opstart

Volgens het rapport van Cushman & Wakefield verloopt het herstel in landen waar het toerisme weer op gang komt voorspoedig. In Dubai bijvoorbeeld, waar nu 30 procent van de bevolking tegen covid-19 gevaccineerd is, zijn de bezettingscijfers inmiddels al vergelijkbaar met dezelfde periode in 2019. In januari was in Dubai al meer dan 70 procent van de hotelkamers bezet. Op de Malediven was dat in december en januari zelfs al meer dan 80 procent. 

Dit vind je misschien ook leuk