In 2012 deed Alejandro del Amo tijdens het schrijven van zijn doctoraalscriptie mee aan de Solar Decathlon Europe. Dit is een internationale wedstrijd waarbij verschillende studententeams huizen moeten ontwerpen en bouwen die efficiënt, duurzaam en innovatief zijn. Hier bouwde Del Amo zijn eerste prototype van het hybride zonnepaneel gebouwd. Na dit prototype is hij niet stil blijven zitten. Hij wist zijn ontwerpen verder te verbeteren en daarmee vele prijzen in de wacht te slepen.
Het ontwerp werd door verschillende investeringsmaatschappijen goed ontvangen en zo kon Del Amo in 2017 het bedrijf Abora opzetten. Dat maakte een snelle start, verwierf meteen een grote naamsbekendheid en sleepte diverse prestigieuze internationale prijzen in de wacht, zoals de Energy Globe Award, de EU Seal en de Excellence of de Solar Impulse. Del Amo is dit jaar door Forbes benoemd tot een van de honderd meest creatieve Spanjaarden in de zakenwereld.
Waarom is dit zonnepaneel zo efficiënt?
Hybride zonnepanelen zijn een combinatie van PV-zonnepanelen en zonnecollectoren. De panelen leveren zowel stroom als warmte. Ze zijn vooral geschikt voor kleinere dakoppervlakten. Hybride zonnepanelen worden ook wel aangeduid met PVT (Photo Voltaisch Thermisch) panelen.
Het hybride zonnepaneel van Abora heeft 89 procent meer rendement dan fotovoltaïsche panelen. Een hybride paneel produceert namelijk evenveel energie als 5 fotovoltaïsche panelen. De enorme prestaties zijn het resultaat van de innovatieve aHTech-technologie. Deze technologie zorgt er voor dat er geen zonne-energie verloren gaat. De warmte die bij de fotovoltaïsche cellen verloren gaat, wordt opgevangen in het water dat door de binnenkant van de panelen stroomt. Hierdoor wek je met de panelen enerzijds stroom en anderzijds warm water op.
Rendabel
Door de hoge productie van de hybride zonnepanelen kan Abora de kosten laag houden. Omdat er minder panelen nodig zijn dan bij installatie van fotovoltaïsche panelen, zijn de arbeidskosten voor het plaatsen van de hybride panelen lager. Een consument heeft de investering er tussen de vier en zes jaar uit. Volgens Del Amo is er sprake van een groeiende markt en zullen de prijzen concurrerender worden. Aan de andere kant moeten de landen in Europa de CO2-uitstoot verminderen, waardoor er steeds meer subsidies worden verleend om mensen te stimuleren om over te stappen op duurzame energie.
Spanje heeft bijvoorbeeld in 2018 de ‘zonbelasting’ afgeschaft en sinds vorig jaar is het eveneens mogelijk om een eventueel overschot aan energie over te dragen aan energieleveranciers. Hierdoor hoeven er geen dure batterijen geïnstalleerd te worden zoals vroeger wel het geval was.
Lees ook: Meer zonnepanelen in Spanje door afschaffing zonbelasting.