Spaans OM eist zes jaar cel tegen twee gerepatrieerde jihadistenvrouwen

door admin
jihadistenvrouwen

Het Spaanse Openbaar Ministerie heeft zes jaar gevangenisstraf geëist voor Luna Fernández Grande en Yolanda Martínez Cobos, de twee jihadistenvrouwen die in januari 2023 vanuit het noorden van Syrië naar Spanje zijn gerepatrieerd.

De vrouwen keerden terug met 13 kinderen onder hun hoede, waarvan er negen hun biologische kinderen waren. Het Openbaar Ministerie beschuldigt hen van lidmaatschap van een terroristische organisatie vanwege hun vermeende betrokkenheid bij de Brigada Al Andalus, een in Spanje gevestigde terreurcel die in 2014 werd opgerold.

Uit rechtbankdocumenten blijkt dat Yolanda Martínez een belangrijke rol zou hebben gespeeld bij het werven van leden voor de Brigada Al Andalus. Luna Fernández wordt beschuldigd van het leiden van de vrouwenafdeling binnen de groep. Een belangrijk bewijsmiddel is een door de politie onderschept document waarin Fernández naar verluidt pleitte voor “actie ondernemen.” Beide vrouwen zitten sinds hun aankomst in Spanje in voorlopige hechtenis.

Vrijwillige verhuizing naar ISIS-gebied

Martínez en Fernández reisden “vrijwillig” tussen 2014 en 2015 naar Syrië met hun echtgenoten, Omar El Harchi en Mohamed Amin El Aabou, beiden leden van de Brigada Al Andalus. De echtparen vestigden zich in het door het kalifaat van Abu Bakr Al-Baghdadi gecontroleerde gebied. Het Openbaar Ministerie benadrukt dat de vrouwen “hetzelfde lot deelden en accepteerden” als hun echtgenoten, en onder ISIS-gezag leefden tot de nederlaag van de groep. Ze werden gevangengenomen en vastgehouden in het vluchtelingenkamp Al Hol, onder controle van Koerdische strijdkrachten, voordat ze werden gerepatrieerd.

In een video-interview met El País in 2019 smeekten beide vrouwen de Spaanse autoriteiten om hen terug te brengen naar Spanje. Na jaren van overleg regelde de Spaanse regering hun terugkeer begin 2023, ondanks zorgen van terrorisme-experts. Bij hun aankomst op de militaire basis Torrejón de Ardoz nabij Madrid, samen met hun kinderen, werden de vrouwen direct in hechtenis genomen.

Bewijs van radicale overtuigingen

Het Openbaar Ministerie heeft verklaringen van Martínez en Fernández uit hun interview in 2019 aangehaald als bewijs voor hun voortdurende trouw aan jihadistische idealen. Martínez gaf toe dat haar man voor ISIS werkte in het rechtssysteem van de groep. Dat leverde het gezin een stabiel inkomen op. Een voordeel dat uitsluitend aan ISIS-leden werd verleend. Fernández verklaarde in hetzelfde interview haar trouw aan de Sharia-wetgeving en zei: “God weet het beste,” wat haar internalisatie van extremistische overtuigingen weerspiegelt.

Indoctrinatie van hun kinderen

Daarnaast stelt het Openbaar Ministerie dat de vrouwen hun kinderen indoctrineerden terwijl ze onder ISIS-regime leefden. Een politierapport dat aan de zaak is toegevoegd, benadrukt dat jongens onder ISIS-regel werden opgeleid voor verschillende militante rollen, terwijl meisjes huishoudelijke taken leerden. Het Openbaar Ministerie benadrukt dat Fernández en Martínez niet alleen moeders waren, maar een cruciale rol speelden in het bevorderen van het voortbestaan van ISIS door hun kinderen volgens de principes van de organisatie op te voeden.

De zaak onderstreept de strategie van ISIS om vrouwen te rekruteren, een fenomeen dat ongekend wordt genoemd in vergelijking met andere jihadistische groepen. Uit een studie van het Real Instituto Elcano blijkt dat vrouwen nu ongeveer 12% van de jihadist-gerelateerde arrestaties in Spanje uitmaken, een opvallende verschuiving ten opzichte van eerdere jaren, waarin geen enkele vrouw voor soortgelijke misdrijven werd gearresteerd.

Als Fernández en Martínez worden veroordeeld, zullen zij zes jaar gevangenisstraf krijgen, gevolgd door vijf jaar toezicht na hun vrijlating.

Lees ook: Eerste vrouwen en 13 kinderen van IS-jihadisten aangekomen in Spanje

Eerste vrouwen en 13 kinderen van ISIS-jihadisten aangekomen in Spanje

Dit vind je misschien ook leuk