Spaanse arbeidsdienst gaat staken uit protest tegen chronische onderbezetting

door admin
Spaanse arbeidsdienst gaat staken uit protest tegen chronische onderbezetting

Al bijna een jaar werken ambtenaren van SEPE overuren om alle aanvragen voor tijdelijke werkloosheidsuitkeringen (ERTE) te verwerken en andere procedures correct te kunnen behandelen. Het zijn er echter teveel waardoor er continu sprake is van achterstanden en er fouten worden gemaakt. Niet alleen wordt er veel gevraagd van de SEPE-werknemers, dit is ook extra nadelig voor Spanjaarden die zo’n ERTE-regeling goed kunnen gebruiken en erg lang moeten wachten. Ook wachten duizenden mensen op een minimum vitaal inkomen, maar door de overbelasting komt hun aanvraag niet aan de beurt met alle gevolgen van dien. Het gaat hier vaak om mensen die geen enkele andere vorm van inkomen hebben en door de vertraging dus in grote problemen kunnen komen.

Staking in maart bij uitblijvende versterking

De SEPE-ambtenaren kondigen aan in maart te gaan staken wanneer wanneer minister Díaz geen extra middelen in zal zetten om hun werkdruk te verlichten. Vanuit het ministerie van Werkgelegenheid en Sociale Economie bleef het de afgelopen periode stil. Dit heeft de werknemers van SEPE ertoe aangezet om de tweedaagse staking in maart aan te kondigen, zo meldde vakbond USO donderdag aan de Spaanse nieuwssite El Economista.

Werkdruk Spaanse ambtenaren vijf keer zo hoog

De publieke arbeidsdienst SEPE kampt al langer met onvoldoende personeel, ook omdat veel werknemers de afgelopen periode met pensioen zijn gegaan. Bovendien is de druk op de ambtenaren die er momenteel werken behoorlijk hoog. De werklast is volgens SEPE vijf keer zo hoog als normaal. Na meerdere hulpvragen zijn er 1.500 mensen extra ingehuurd maar ook dit is onvoldoende om al het werk tijdig en correct af te handelen.

Actie in juni 2020 haalde weinig uit

In juni 2020 kwamen 1.000 werknemers van SEPE al in actie tegen de werkdruk. Zij verenigden zich in een platform onder de naam Movimiento SEPE waarbij zij de extreem lange werkdagen – zelfs op feestdagen – aan hebben gekaart. Zij eisten toen ook het ontslag van de algemeen directeur. Deze actie heeft sindsdien weinig uitgehaald. Afgezien van de ingehuurde versterking is het aantal aanvragen extreem hoog gebleven en ziet het er niet naar uit dat de situatie binnenkort zal verbeteren.

Twee weken geleden schreef El Economista dat er in Spanje 756.000 werknemers gebruikmaken van een ERTE-regeling. In maart 2020, tijdens de eerste coronagolf, waren dat er aanzienlijk meer, namelijk zo’n 3,6 miljoen Spanjaarden.

Dit vind je misschien ook leuk