‘Spaanse economie te groot voor noodhulp’

door admin
'Spaanse economie te groot voor noodhulp'

“Vanuit een technisch oogpunt kan Spanje niet echt met noodhulp gered worden”, aldus Montoro.

Wel geeft de minister aan dat een akkoord waarmee een Europese “bankenunie” gevormd zou worden zelfs nog voor een serie van in de komende weken geplande EU-toppen goedgekeurd zou kunnen worden.

Juiste weg

In een radio-interview stelt Montoro dat de Europese Unie (EU) op de juiste weg lijkt om de Spaanse problemen aan te pakken, maar mogelijk sneller moet handelen om Spanje te ondersteunen.

De Spaanse premier Mariano Rajoy neemt naar verwachting op 22 juni deel aan een EU-top met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en andere EU-leiders, en aan een in Brussel geplande top met alle EU-leiders op 28 en 29 juni.

In de afgelopen twee kwartalen is de Spaanse economie gekrompen en de werkloosheid is in de eerste drie maanden opgelopen tot 24,4%, het hoogste percentage in de EU.

Zorgen over de Spaanse overheidsfinancien hebben de kosten op credit default swaps opgestuwd tot record hoogten. Daarnaast zag de regering in Madrid zich genoodzaakt om de financiele instelling Bankia SA (BKIA.MC) met EUR19 miljard te steunen, omdat de Spaanse bankensector worstelt met de naweeen van een al vier jaar inzakkende woningmarkt.

‘Geen grote bedragen’

Gevraagd naar recente uitspraken van bestuursvoorzitter Emilio Botin van Banco Santander SA (STD), waarin deze stelde dat de bankensector wellicht slechts EUR40 miljard nodig heeft om te overleven, zegt Montoro eveneens dat de Spaanse banken geen “grote” bedragen aan steun nodig hebben.

Merkel

Montoro’s uitspraken volgen op opmerkingen van Merkel op maandagavond waarin de Duitse bondskanselier suggereert dat de EU-leiders overwegen om de grootste banken van de 27 lidstaten onder direct Europees toezicht te stellen, waarmee de deur wordt geopend naar meer gecentraliseerd toezicht op de financiele sector in de EU.

Mario Draghi

Het Duitse voorstel sluit aan bij soortgelijke oproepen van de president van de Europese Centrale Bank (ECB) Mario Draghi vorige week, maar sluit nog niet geheel aan bij de meer ambitieuze plannen om het Europese financiele systeem te beschermen door de vorming van een zogenaamde “bankenunie”.

Dat idee, vorige week door de Europese Commissie voor het voetlicht gebracht, behelst een Europees breed deposito-garantiestelsel en andere financiele veiligheidsmechanismen.

Dit vind je misschien ook leuk