Spaanse politie arresteert hoofdverdachte internationale drugsbende

door admin
Spaanse politie arresteert hoofdverdachte internationale drugsbende

Binnen een internationale operatie heeft de Spaanse nationale politie de hoofdverdachte van een drugsbende gearresteerd in Motril. In totaal werden er 44 andere arrestaties verricht in Brazilië, België en Dubai.

De organisatie hield zich op grote schaal bezig met drugshandel tussen Zuid-Amerika en Europa en met het witwassen van de daaruit voortvloeiende kapitalen. De actie richt opnieuw de schijnwerpers op de Costa del Sol in verband met professionele drugshandel. De drugsorganisatie wordt ervan verdacht via verschillende Europese havens jaarlijks 45 ton cocaïne binnen te smokkelen.

Arrestaties en waardevolle confiscaties

De operatie van afgelopen maandag leidde tot invallen in Brazilië, Portugal, Nederland, België en Spanje. In de gemeente Motril, aan de kust van Granada, heeft de Spaanse nationale politie de vermoedelijke bendeleider aangehouden. Verder zijn drie huiszoekingen verricht in Malaga en werden drie onroerende goederen ter waarde van 4 miljoen euro en vijf high end auto’s in beslag genomen. Ook zijn verschillende bankrekeningen geblokkeerd. In totaal werden 44 arrestaties verricht, waarvan 38 in Brazilië , 4 in België en 2 in Dubai, werden 167 onroerende goederen in beslag genomen, 12 miljoen euro in contant geld onderschept en 70 luxe voertuigen geconfisceerd.

Onderzoek al in 2017 van start

Het door Europol gecoördineerde onderzoek begon in 2017, toen via diverse bewakings- en controleapparatuur een link werd ontdekt tussen iemand met een zakelijk netwerk gespecialiseerd in witwaspraktijken en diverse drugshandelaren. Toen bleek dat de Braziliaanse en Portugese autoriteiten deze persoon al op het spoor waren, volgden diverse bijeenkomsten tussen deze landen. De daaruit voortkomende informatie leidde Europol uiteindelijk naar de ‘zeer geavanceerde’ organisatie van grote drugstransporten overzee en door de lucht, van Brazilië naar Europa en naar een complex netwerk van illegale witwaspraktijken in Europa.

Het onderzoek resulteerde in een hoofdverdachte in Spanje. Deze zou verantwoordelijk zijn voor de organisatie van de smokkelactiviteiten die in het laatste half jaar -nog niet op waarde te schatten- economische voordelen opleverden van rond de 100 miljoen euro. “Dit geld beweegt, verschuilt en vermeerdert zich via een complex netwerk van vertrouwde boekhouders en koeriers in verschillende EU-landen” concludeerde een vertegenwoordiger van de Spaanse nationale politie. 

Dit vind je misschien ook leuk