Spaanse regering start met plan voor energiezuinige woningen

door admin
Spaanse regering start met plan voor energiezuinige woningen

Het project maakt onderdeel uit van het Integraal Nationaal Energie- en Klimaatplan (PNIEC) en is bestemd voor de verbetering van woningen, mobiliteit en industrie. Dat heeft de Spaanse staatssecretaris van Energie Sara Aagesen laten weten op het internationaal Funseam symposium (Stichting voor Duurzaamheid en Milieu) in Barcelona.  

Aagesen maakte op het symposium gebruik van de gelegenheid om als kersverse staatssecretaris voor Energie te benadrukken dat zij zich volledig zal inzetten voor de verbetering van de energiezuinigheid binnen het klimaatplan. Haar ministerie zal voor dit klimaatplan proberen in totaal 241 miljard euro vrij te krijgen uit publieke en particuliere investeringen. Een derde deel daarvan wordt gebruikt voor het energiezuinig maken van woningen en gebouwen. Bij dit project is niet alleen het ministerie van Energie, maar ook het ministerie voor Mobiliteit betrokken.

Inhalen van achterstand in regelgeving

Met het energiebezuinigingsplan voor woningen en gebouwen wordt een einde gemaakt aan een zorgwekkende situatie, namelijk dat Spanje al meer dan tien jaar achterloopt in haar wetgeving omtrent energiebesparing. Spanje telt momenteel 26 miljoen woningen die gebouwd zijn vóór 2007; het merendeel van deze woningen is slecht geïsoleerd en niet energiezuinig. De helft van alle woningen gebouwd voor 2007 is zelfs al gebouwd vóór 1980, een tijd waarin er nog geen enkele regelgeving omtrent energiebesparing bestond. Zonder grootschalige aanpassingen is het onmogelijk om energie te besparen binnen de termijn die daarvoor is vastgesteld.  

Goed voor werkgelegenheid

De uitvoering van het energieplan voor woningen en gebouwen zal naar inschatting tot 2030 tussen de 42 duizend en 80 duizend nieuwe banen opleveren. Deskundigen zijn van mening dat het plan een mooie gelegenheid biedt om de milieuvriendelijke verbeteringen te combineren met technologische ontwikkelingen op dit gebied en zo de huidige achterstand in de milieuregelgeving weg te werken.  

Volgens een aanbeveling van de EU uit 2016, die tot dusver evenmin opgenomen is in de Spaanse regelgeving, moet tussen de 50% en 100% van het energiegebruik in woningen en gebouwen afkomstig zijn van duurzame energiebronnen, afhankelijk van de klimatologische omstandigheden van een land. Voor Spanje zijn die omstandigheden heel gunstig en zou deze richtlijn zonder meer haalbaar moeten zijn.

Dit vind je misschien ook leuk