Spaanse vastgoedsector vreest sluiting van duizenden makelaarskantoren

door admin
Spaanse vastgoedsector vreest sluiting van duizenden makelaarskantoren

Dit schrijft Spanish Propterty Insight die tegelijkertijd andere, minder positieve experts citeert die vrezen dat 25 procent van de makelaars in Spanje zijn deuren zal moeten sluiten als gevolg van de coronacrisis, waardoor 35.000 banen op de tocht staan. Volgens Gerardo Duelo, voorzitter van de Algemene Raad van Makelaars (API) gaat het om een hoop kleine eenmanszaakjes die al moeite hadden om het einde van de maand te redden en die nu zullen moeten sluiten. ‘De meerderheid had al weinig werk voor de quarantaineperiode begon op 14 maart. De sector moet professionaliseren’. 

Door de lock down was het onmogelijk deals te sluiten voor de notaris, wat doorgaans het moment is waarop een makelaar zijn commissie ontvangt. Dat onderbrak de geldstroom van verkopen die al onderweg waren. Nu het weer mogelijk is om akten te tekenen voor de notaris kunnen verkopen doorgaan, er vanuitgaand dat kopers hun aanbetalingen niet willen verliezen. Voor buitenlandse kopers is de situatie echter gecompliceerd vanwege het feit dat zij nog niet naar Spanje kunnen komen. Die moeten een volmacht regelen, zodat iemand in Spanje voor hen kan tekenen. 

Aan het einde van 2019 waren 55.000 makelaars actief volgens gegevens van het nationaal statistiekbureau INE. Spanish Property Inside schrijft dat Experts denken dat 25 procent van hen de coronacrisis niet zal overleven. Dit zal de omzet van de sector met 22 tot 29 procent verminderen. Makelaars in Spanje bieden werk aan 150.000 mensen (in 2013 waren dat er nog 86.000O). Hiervan zullen volgens de schattingen van dezelfde experts 35.000 hun baan verliezen. Dat is veel minder dan tijdens de financiële crisis tussen 2008 en 2015 toen bijna 70 procent van de makelaarskantoren verdween en 180.000 banen verloren gingen.

Volgens een insider in de sector die wordt geciteerd in de Spaanse krant La Vanguardia had al een zuivering in de sector plaats moeten vinden. ‘Er zijn veel nieuwkomers in de sector, toch zijn de verkopen niet gestegen, met andere woorden: de markt is niet groot genoeg voor iedereen’. De lock down zou zodoende zorgen voor sluitingen van bedrijven die sowieso wel dicht waren gegaan met name in specifieke gebieden met veel vakantiewoningen ‘waar de verkoop het hardst zal dalen en het herstel het langzaamst zal gaan’. 

Veel insiders in de vastgoedsector zien het positief en zien de sector professioneler en gezonder uit deze crisis komen. ‘Verkopen zullen dalen, maar ook het aantal concurrenten, wat de sterksten in de sector ten goede zal komen’.

Dit vind je misschien ook leuk