Spanjaarden dit jaar grotere spaarders dan de rest van de Europeanen

door admin
Spanjaarden dit jaar grotere spaarders dan de rest van de Europeanen

Dit blijkt uit een onderzoek van N26 met gegevens van klanten in Europa, dat samenviel met de viering van Wereldspaardag op 31 oktober.

De gemiddelde spaarquote van de Spanjaarden bedroeg tussen januari en augustus 6,6%, meer dan in andere Europese landen zoals Duitsland (5,1%), Italië (1,49%) of Frankrijk (0,1%). De oorzaak dat Spanjaarden zo veel sparen lijkt ‘een beschermingsinstinct tegenover de onzekerheid van de economische, politieke en sociale context’.

Forse verhoging 

Zo heeft de gemiddelde Spaanse gebruiker het percentage spaargeld op zijn gemiddelde inkomen sinds maart met 57,2% verhoogd. Het gemiddelde inkomen in deze maanden is met 7,2% gestegen, tegenover 4,6% in januari en februari. Dat betekent een totale groei van 80,2% van het gemiddelde gespaarde bedrag in euro’s, het hoogste van alle landen in de vergelijkingsreeks. 

Wat was de beste spaarmaand?

De maanden met de hoogste totale besparingen waren maart en februari, overeenkomstig de resultaten van studies uit voorgaande jaren, en de slechtste maanden waren mei en augustus. Conform de trend op andere Europese markten was maart ook de beste spaarmaand voor Spaanse gebruikers, want zij slaagden erin tot 11,1% van hun inkomen in hun spaarpot te stoppen.

Wie sparen het meest?

Anderzijds blijkt uit de studie dat, hoewel mannen een gemiddeld inkomen hebben dat tot 39% hoger ligt dan dat van vrouwen, het vrouwen zijn die systematisch een hoger percentage van hun inkomen sparen (gemiddeld 5,9% per maand, tegenover 3,7% gemiddeld voor mannen). Ook verhoogden mannen hun uitgaven voor vrije tijd en amusement met 8% en vrouwen gemiddeld tot 16,7% meer in maart dan in januari en februari.

Waar geven Spanjaarden hun geld aan uit?

Wat de uitgavencategorie betreft, bleek uit de N26-analyse dat Spanjaarden de Europeanen zijn die hun uitgaven in bars en restaurants het minst hebben verhoogd, met een gemiddelde stijging van 9,3% van hun inkomen. Duitsers en Oostenrijkers gingen aan kop met respectievelijk 31,9% en 26,5%. Restaurants waren de categorie waarin Spanjaarden het meest uitgaven, gevolgd door winkelen, vakantie en reizen en ten slotte eten.

 

Dit vind je misschien ook leuk