Spanjaarden erg optimistisch over hun economie

door admin
Spanjaarden erg optimistisch over hun economie

Spanjaarden tonen de beste verwachtingen met betrekking tot economische variabelen zoals toekomstige inkomsten, de ontwikkeling van huizenprijzen en economische groei tussen de grote economieën van de eurozone. Dat blijkt uit de laatste enquête over consumentenverwachtingen van de Europese Centrale Bank (ECB), met gegevens van juni. 

Het onderzoek onder 14.000 volwassenen in zes eurozonelanden (Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Nederland en België), is van groot belang. Verwachtingen spelen namelijk een cruciale rol in de economie. Self-fulfilling prophecies komen daarin vaak voor. De resultaten van de enquête worden ook gebruikt in de monetaire beleidsanalyse van de ECB.

Bekijk ook: Geschatte groei bbp Spanje drie keer hoger dan die van eurozone

Verwachtingen over het inkomen

De Spanjaarden verwachten dat hun inkomen in de komende twaalf maanden met 3% zal stijgen, tegenover het Europese gemiddelde van 1,2%. Deze verwachting kan deels het gevolg zijn van de loonherzieningsovereenkomst die in mei tussen werkgevers en vakbonden in Spanje werd bereikt. Anderzijds verwachten Spanjaarden hun uitgaven niet zo veel te verhogen als hun buren. De verwachting is dat de consumptie in Spanje met 3,3% zal toenemen, vergeleken met het gemiddelde van 3,4% in de grote economieën van de eurozone.

Verwachting over economische groei

Interessant is dat de verwachtingen van de Spaanse huishoudens feitelijk boven de consumptievoorspellingen van verschillende analisten en onderzoekscentra liggen. Wat betreft de economische groei maken de Spanjaarden echter veel lagere voorspellingen dan analisten. Wel zijn ze nog steeds veel optimistischer dan in de rest van de eurozone. In Spanje voorspellen de respondenten dat de nationale economie in het komende jaar met 0,3% zal groeien.

Verwachtingen over de huizenprijzen

De Spanjaarden geloven ook dat de huizenprijzen, ondanks de renteverhogingen, in de komende twaalf maanden met 3,9% zullen stijgen, in tegenstelling tot de 1,4% die in Duitsland wordt voorspeld of 0,3% in Nederland.

Verwachtingen over de inflatie

Over inflatie, een belangrijk punt van zorg voor de ECB, hebben Europeanen de perceptie dat de prijzen in de afgelopen twaalf maanden met 8% zijn gestegen. Tegelijkertijd voorspellen ze dat de stijging in de volgende periode zal matigen tot 3,4%. Dit is nog steeds een hoog niveau voor de ECB, wiens missie het is om prijsstijgingen tot een maximum van 2% te houden.

Bekijk ook: Nieuw record in Spanje: Laagste werkloosheid sinds 2008

Dit vind je misschien ook leuk