Spanje en Nederland presenteren voorstel wijziging Europese begrotingsregels

door admin
Spanje en Nederland presenteren voorstel wijziging Europese begrotingsregels

De regeringen van Pedro Sánchez en Mark Rutte willen hiermee de passiviteit doorbreken binnen de EU en hopen hiermee een boost te geven voor het voeren van een constructief debat dat dit jaar moet leiden tot een herziening van de Europese begrotingsregels. Regels die verenigbaar zijn met economische groei van de eurolanden.

Begrotingsregels liggen vast in Europees Stabiliteits- en Groeipact

Het Stabiliteits- en Groeipact (SGP), een reeks afspraken tussen landen van de eurozone die de waardevastheid van de euro moeten garanderen, is nog altijd van kracht maar is sinds het begin van de pandemie geschorst om regeringen de ruimte te geven om hun overheidsuitgaven te verhogen om de crisis het hoofd te bieden.

Spanje en Nederland trekken, ondanks andere visie, samen op

Vooralsnog was het de bedoeling dat de afspraken binnen het pact heel 2022 bevroren zouden blijven. Toch vinden Spanje en Nederland het tijd om het debat hierover te heropenen. Het is opmerkelijk dat Spanje en Nederland dit gezamenlijk doen aangezien Nederland zich in het verleden heeft bewezen als een van de ‘zuinige landen’. Spanje staat, samen met Italië en Frankrijk, aan de andere kant en pleit juist voor een grondige hervorming van de huidige regelgeving. Omdat beide regeringshoofden op veel punten dezelfde visie hebben, besloten Spanje en Nederland voor deze gelegenheid de handen ineen te slaan.

Uitdagende situatie wijziging begrotingsregels EU

Zowel de Nederlandse als de Spaanse ministers van Financiën bespreken maandag de macro-economische situatie en de onzekerheid als gevolg van de oorlog in Oekraïne, de stijgende energieprijzen, de inflatie en de haperende bevoorradingsketens. Dinsdag zal het gesprek worden voortgezet waarbij ook wordt gesproken over de komende G20-top aan het eind van dit jaar, waar de deelname van Rusland ter discussie staan. Diverse G20-landen hebben namelijk aangegeven niet deel te willen nemen wanneer Rusland onderdeel blijft van deze top.

Al deze zaken zorgen voor twijfel of de schorsing van het pact gehandhaafd moet blijven. Desalniettemin vindt de Spaanse minister van Financiën dat de eurolanden op korte termijn tot een aangepaste set aan regels moeten komen dat de economische groei bevordert, werkgelegenheid schept en waarbij investeringen voor de toekomst kunnen worden gedaan.

Dit vind je misschien ook leuk