Spanje heeft grootste economische krimp in bijna honderd jaar

door admin
Spanje heeft grootste economische krimp in bijna honderd jaar

Dat blijkt uit gegevens die zijn uitgegeven door het Spaans Instituut voor Statistiek (INE). Een eerdere daling van het bbp van deze omvang voert terug naar de oorlogsjaren rond het midden van de vorige eeuw. Tijdens economische crisis uit het vorig decennium, werd de grootste economische krimp geregistreerd in het eerste kwartaal van 2009, dat betrof toen een daling van het bbp met 2,6%.

Veel onzekerheid

Volgens een opiniepeiling was er in het eerste kwartaal van dit jaar sprake van een gemiddelde arbeidstijdverkorting van 4,25%. In het mkb was sprake van een omzetverlies van 15%. Dat zijn dan nog de percentages van een kwartaal waarvan de eerste twee maanden normaal verliepen en pas in de tweede helft van de derde maand een crisis zijn intrede deed. De cijfers van het tweede kwartaal zullen naar verwachting nog negatiever zijn. Volgens María Jesús Fernández, analist bij studiecentrum Funcas, is het niet ondenkbaar dat de krimp tussen april en juni van dit jaar op 15% uitkomt. Hoe het jaarresultaat uiteindelijk zal uitpakken, hangt helemaal af van wanneer en hoe de economische activiteiten weer hervat kunnen worden in Spanje.

Eén jaar coronacrisis gelijk aan zes jaar economische crisis uit vorige decennium

De Centrale Bank van Spanje heeft voor 2020 een krimp van tussen de 6,6 en 13,6% voorspeld. In één jaar tijd kan de coronacrisis een economische krimp veroorzaken die even groot is als economische crisis van het vorige decennium veroorzaakte in zes jaar tijd. In het eerste kwartaal van dit jaar werd door Spaanse huishoudens 7,5% minder geconsumeerd. Tijdens de vorige economische crisis was dit op z’n laagst 1,63% in 2012 en in 2007 was dit 1,69%. De in- en export daalde in het eerste trimester dit jaar met 8,4%.

De sectoren waar de coronacrisis de hardste klappen uitdeelt zijn de commerciële, transport- en horecasector met een verlies van 10,9% en de culturele en recreatieve sector met een verlies van 11,2%. Ondanks dat in de afgelopen weken de bouw geen directe gevolgen meer van de lockdown ondervond, was er ook in deze sector sprake van een verlies van 8,1%. Winst was er alleen voor het bank- en verzekeringswezen, zij maakten een groei door van 1% en voor overheidsdiensten, gezondheidszorg en onderwijs waar de groei 0,8% was.

Volgens Rafael Doménech, econoom van de BBVA, geven de cijfers van het INE aan dat er een van verlies van rond de 40% van economische activiteit sprake is. Ook Doménech verwijst naar de oorlogsjaren om een vergelijkbaar economische terugval te vinden. In 1936, tijdens de Burgeroorlog, was er sprake van een daling van het bbp van 26,8%.

Dit vind je misschien ook leuk