Spanje investeert ruim 37 miljoen in ’s werelds grootste telescoop

door admin
Spanje investeert ruim 37 miljoen in ’s werelds grootste telescoop

De E-ELT (European Extremely Large Telescope) is een project van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO). Spanje is sinds 2006 lid van de ESO en betaalt daarvoor jaarlijks 11 miljoen euro contributie. Om te mogen participeren in het project moet nog een extra bedrag betaald worden. In ruil hiervoor mogen uitsluitend bedrijven uit deelnemende landen meedoen met de aanbestedingen voor de constructie en uitvoering van de telescoop. Spanje verwacht met deelname aan E-ELT een impuls van 130 miljoen euro aan de Spaanse economie te kunnen geven. Tot nu toe is er door ESO voor 10 miljoen euro aan opdrachten toegezegd aan Spaanse bedrijven.

Nederlandse of Spaanse uitvinding

Er wordt aangenomen dat de Nederlander Hans Lipperhey in 1608 de telescoop uitvond, maar in 2008 verscheen in History Today een artikel van een historicus die beweerde dat de telescoop door een Catalaan is uitgevonden. Feit is in elk geval dat Spanje inmiddels veel ervaring heeft met het bouwen van grote telescopen die nog maar weinig lijken op de eerste telescoop. 

Ervaring

Eerder leverde een Baskisch bedrijf al de top van een grote Amerikaanse telescoop DKIST die op 3.000 meter hoogte in Hawaï is geplaatst. De tot nu toe grootste telescoop ter wereld is de Grote Telescoop van de Canarische Eilanden (GranTeCan), een spiegeltelescoop met een spiegel van ruim 10 meter doorsnee. 

Groter

De E-ELT zal veel groter worden. Deze optisch-infrarode telescoop zal een spiegel krijgen van ruim 39 meter doorsnee, waarmee 13 keer zoveel licht kan worden opgevangen. Doel van de E-ELT is het heelal nog gedetailleerder te bestuderen dan nu met ruimtetelescoop Hubble mogelijk is. De E-ELT zal in 2022 geplaatst worden op een hoogte van 3.064 m op de berg Cerro Armazones hoogte in de Atacamawoestijn in Chili. De GranTeCan kostte 130 miljoen, de E-EELT zal ruim 1 miljard euro gaan kosten.

Dit vind je misschien ook leuk