Spanje laat minder huisdieren in de steek ondanks coronajaar

door admin
Spanje laat minder huisdieren in de steek ondanks coronajaar

Uit gegevens van de Affinity-stichting, die dinsdag de meest recente cijfers bekendmaakte over het welzijn van huisdieren in Spanje, blijkt dat er in 2020 zo’n 286.000 huisdieren (grofweg 162.000 honden en 124.000 katten) zijn opgevangen in dierenasielen in Spanje.

Tijdens en na lockdown meer adopties en meer huisdieren in de steek gelaten

Tijdens de periode van lockdown in Spanje, tussen maart en mei, werd zo’n 15 procent meer dieren uit het asiel geadopteerd dan gebruikelijk in die periode. In de maanden daarna steeg het aantal dieren dat in de steek werd gelaten. Gemiddeld werd er in die periode tussen de 5 en 10 procent meer dieren achtergelaten dan gebruikelijk.

Minder dan helft van asieldieren vindt een nieuw baasje

Ondanks deze stijging werd er over het hele jaar 2020 zo’n 6 procent minder huisdieren in de steek gelaten dan in voorgaande jaren. In 2020 werden er minder (11,5 procent) honden geadopteerd uit asielen ten opzichte van 2019. Dit is de grootste daling sinds jaren. Minder dan de helft van alle dieren die vorig jaar in het asiel zijn opgevangen, hebben weer opnieuw een thuis gevonden.

Tijdens de presentatie van de cijfers werd verteld dat de opleving van het aantal dieren dat na de lockdown weer in de steek werd gelaten iets is wat de stichting kon verwachten. “Mensen zijn er gewoon niet altijd van bewust welke zorg en verantwoordelijkheid er komt kijken bij een huisdier.”

Hondje onder de boom met Kerst

De presentatie in Madrid is niet alleen bedoeld om terug te blikken op de voorbije periode en hoe het gedrag van mensen van invloed is op dierenlevens. De stichting besloot middels een marketingcampagne en het tonen van een speciaal gemaakt kinderboek mensen ervan bewust te maken dat ook het geven van een huisdier met Kerst niet altijd de meest verantwoorde keuze is.

Mensen zijn het cadeau voor dieren, niet andersom

Met het kinderboek wil de stichting kinderen laten begrijpen dat mensen ‘het cadeau’ zijn voor huisdieren en niet andersom. Mensen moeten zich ervan bewust zijn dat het niet alleen een heel speciaal kerstcadeau is, maar een verantwoordelijkheid die voor een lange periode genomen moet worden, inclusief zorg en onverwachte kosten die niet iedereen zich kan veroorloven.

Historische stap voor huisdierenwelzijn in Spanje

De Spaanse regering zette begin december op dit vlak al een behoorlijke stap door dieren bij wet niet langer te zien als gebruiksvoorwerpen, maar als levende wezens. Deze stap is van historische waarde voor een land als Spanje waar 40 procent van de huishoudens een huisdier heeft en er zo’n 20 miljoen huisdieren wonen, volgens gegevens van dierenartsen in Spanje.

Dit vind je misschien ook leuk