Spanje trotseert de inflatie met goede economische cijfers

door admin
Spanje trotseert de inflatie met goede economische cijfers

Dat allemaal ondanks de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis. Toerisme en de bouwsector zijn dus de grote motoren achter dit economisch succes. In de hele eurozone werd de groei in 2022 geschat op 3,5 procent. Zelfs de Spaanse premier leek aangenaam verrast toen de laatste gegevens voor 2022 werden gepubliceerd. Het IMF voorspelt bovendien ook voor 2023 en 2024 een bovengemiddelde groei voor de Spanjaarden. “Ons land komt de crisis beter door dan de landen om ons heen”, zei Pedro Sánchez niet zonder trots.

Bekijk ook: Spanje trekt tot 10 miljard uit voor uitbreiding van crisissteun

De groei heeft ervoor gezorgd dat de werkloosheid in Spanje is gedaald tot het laagste niveau in 15 jaar, al is deze nog steeds alarmerend hoog met 13 procent en valt er op de kwaliteit van veel banen nog veel af te dingen. De werkloosheid in de EU is gemiddeld 6,1 procent. Afgezien daarvan doet Spanje ook veel om de inflatie te bestrijden. Deze bedroeg in december 2022 slechts 5,5 procent, terwijl het in de EU als geheel toen 10,4 procent was.

Spanje, bestuurd door een links socialistische coalitie, wist de inflatiespiraal vooral te keren met overheidsingrijpen in voedsel, huur- en energiemarkten. De uitgaven die de grootste invloed hebben op de portemonnee van de consumenten. De rem op de elektriciteitsprijs die Spanje in de zomer van 2022 invoerde, leek een precedent te scheppen. In december kwam ook de EU een plafond overeen. Spanje behoort nu tot de landen met de laagste elektriciteitstarieven.

Bovendien zette de Spaanse regering een rem op de huur van appartementen, waarover nu ook in heel Europa wordt gesproken. De jaarlijkse stijging van de huurprijzen van woningen wordt daarmee nu beperkt tot maximaal twee procent. Tot die tijd zou de huur in Spanje kunnen worden verhoogd in lijn met het tempo van de prijsstijgingen, waardoor veel huurders van appartementen in de problemen kwamen.

Kosten: 45 miljard euro

Begin 2023 nam Spanje een extra stap om de burger te beschermen tegen de gevolgen van de inflatiecrisis: de btw op basisvoedingsmiddelen werd afgeschaft. Brood, meel, melk, eieren, kaas, fruit, groenten en graanproducten werden daardoor goedkoper. Daarbij kwam er nog een staatssubsidie voor lokaal openbaar vervoer. Korte afstandstreinen werden gratis en andere trein- en busabonnementen werden landelijk 50 procent goedkoper.

Bekijk ook: In hoeverre houden Spaanse supermarkten zich aan de verlaging van de btw?

“We hebben 45 miljard euro gemobiliseerd”, meldde Sánchez onlangs in het Spaanse parlement. Voor crisispakketten die vooral gezinnen ten goede komen, maar ook bedrijven. Het neveneffect heirvan is dat ook de belastinginkomsten toenemen en op recordniveau staan.

Om de bijzondere crisisuitgaven op te vangen, besloten ook de centrumlinkse regering van Sánchez van sociaaldemocraten en de linkse partij Podemos tot een tijdelijke solidariteitsheffing voor banken, energiebedrijven en multimiljonairs. Sanchez: “Er moet een eerlijke verdeling van de lasten komen.”

Bekijk ook: Spanje gaat grote fortuinen tijdelijk extra belasten

Dit vind je misschien ook leuk