Spanje verklaart oorlog aan hondenpoep

door admin
Spanje verklaart oorlog aan hondenpoep

Wordt een eigenaar via een van die creatieve manieren getraceerd en dus betrapt op het ‘vergeten’ op te rapen van de hondenpoep, dan wachten boetes die verrassend hoog kunnen zijn. Deze variëren van 150 tot zelfs 15.000 euro. De hoogste boetes zijn voor recividisten. Zij die herhaaldelijk doorwandelden nadat hun hond zijn behoefte had gedaan. In sommige gemeenten kunnen mensen sociaal werk verrichten in plaats van het betalen van de boete.

DNA-materiaal verzamelen

Maar, om boetes uit te delen, dienen de eigenaren te worden opgespoord. De nieuwste manier is dat alle honden in een gemeente niet alleen geregistreerd dienen te worden. Men slaat nu ook DNA-gegevens op na het verplicht afnemen van bloed bij de hond. Vindt personeel van de gemeentereinigingsdienst een achtergelaten hondendrol, dan gaat een proefje ervan naar het gemeentelijke lab om vergeleken te worden met de database. Dus snel kijken of iemand het heeft gezien en zoniet snel doorwandelen is er niet meer bij. 

Deze dna-praktijk wordt gevoerd in Mislata, een stadje in de buurt van Valencia. In Bilbao was men bezig met een databank op te richten, maar dit project ligt nu tijdelijk stil. Ook in Zaragoza worden dna-gegevens opgeslagen voor dit doel. vergeleken om zo de overtreders op te sporen. In Tarragona (Catalonië) en Hernani (Baskenland) is de hondenpoep-dna-databank al succesvol gebleken.

Privé-detective

Niet overal worden slordige eigenaren via het DNA-materiaal van hun hond opgespoord. In Comenar Vieja, ten noorden van Madrid, is een privé-detective aan het werk om overtreders te traceren. Het niet ver daarvandaan gelegen Brunete stuurt achtergelaten hondenpoep per post terug naar de eigenaar. In Madrid werd eerder dit jaar aangekondigd dat wie wordt betrapt op het laten liggen van de uitwerpselen van zijn of haar huisdier verplicht schoonmaakwerk moet verrichten in de straten van de stad in plaats van het betalen van een boete van 1.500 euro.

Boetes

De boetes in Las Palmas variëren van 105 tot 1.500 euro van lichte overtreding tot heel zware overtreding. Bovendien worden hondenbezitters in deze gemeente geacht ook een schoonmaakmiddel mee te nemen om de urine van een hond te verwijderen. In Bilbao gaat het van 1.500 euro tot 3.000 euro. Die 3.000 euro geldt wanneer iemand binnen zes maanden voor de tweede keer in overtreding gaat. 

Rode vlaggetjes

In de plaats Ermua (Baskenland) besloot de gemeente een bewustwordingscampagne te starten door het plaatsen van rode vlaggetjes in achtergelaten hondenpoep. Binnen één week plaatsen gemeenteambtenaren 347 vlaggetjes. Zo konden inwoners goed zien om hoeveel drollen het ging.

Urine verwijderen

Valencia heeft in een verordening gezet dat ook de plek waar een drol wordt opgeraapt schoongemaakt moet worden door de eigenaar. De stad Málaga is op dit moment bezig met het opzetten van een register inclusief dna-materiaal, zodat de gevonden uitwerpselen ermee vergeleken kunnen worden. De boetes in deze stad variëren van 160 tot 500 euro. Gaat het om de eerste keer dat iemand wordt betrapt, dan geldt de lichtste boete en kan iemand deze vervangen door sociaal werk te verrichten voor 25 euro per uur. 

Sevilla pakt het iets vriendelijker aan en deelt gratis zakjes uit om de hondenpoep mee op te rapen. Dat kost de gemeente jaarlijks 1,5 miljoen zakjes.

Dit vind je misschien ook leuk