Ruim 3.500 migranten gered op de Middellandse Zee in weekend

door admin
Ruim 3.500 migranten gered op de Middellandse Zee in weekend

De reddingsdiensten van verschillende landen haalden het afgelopen weekend 3.500 mensen levend uit de Middellandse Zee. Veertien mensen overleefden hun tocht niet. Vorige week vergingen al twee schepen waardoor tientallen opvarenden vermist raakten en dat nog steeds zijn.

De 3.500 mensen werden gered door de Italiaanse reddingsdiensten. Deze vluchtelingen zijn afkomstig uit Libië en reisden op 23 rubberboten en een paar vaste boten. Alle boten waren zonder uitzondering overvol. In de zee tussen Sicilië en het Italiaanse vasteland werden ze gered. Dit is de meest gebruikte route door de mensensmokkelaars. Ook de route waar de meeste vluchtelingen het leven lieten. Volgens ONU zijn er daar sinds 2006 ruim 4.000 mensen verdronken.

Europese missie

Bij die reddingsoperaties is eveneens een Spaanse vloot betrokken. Deze maakt deel uit van de Europese militaire missie Eunavformed/Sophia. Het doel hiervan is niet om migranten te redden, maar om de strijd aan te binden met de mensensmokkelaars via opsporingsdiensten. Tweehonderd Spaanse militairen varen mee op de vloot van het Spaanse ministerie van defensie en wisten voor de Libische kust 394 mannen, 101 vrouwen en 83 kinderen te redden. Deze migranten worden op dit moment overgebracht naar de Italiaanse kust, waar ze in de haven van Augusta op Sicilië verder opgevangen zullen worden.

Zondagochtend kwamen bijna 900 personen aan in de haven van Catania, eveneens op Sicilië. Deze vluchtelingen verkeerden in goede toestand en ontvingen medische hulp waar nodig, eten, drinken en dekens. Niet iedereen heeft het geluk levend in Italië aan te komen. Een twintigjarige Nigeriaanse vrouw overleefde de tocht, maar haar pasgeboren baby niet. Toen haar bootje omsloeg kon ze haar baby niet boven het water houden.  

Tragisch record

Volgens hulpverleners is 2016 un al een dramatisch jaar met een tragisch record van 4.200 verdronken migranten. De EU moet dringend legale en veilige wegen instellen zodat wanhopige personen veilig Europa kunnen bereiken zonder hun leven te hoeven wagen. Dit zegt Tommaso Fabbri, woordvoerder van Artsen Zonder Grenzen Italië.

De wereld kampt met de grootste vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog, aldus schrijft Artsen Zonder Grenzen op haar website. In 2015 maakten meer dan 1 miljoen mensen de oversteek naar Europa en voor dit jaar is het aantal tot nu toe 200.000. Zo’n 150.000 van hen kwamen via de Egeïsche Zee, voordat de Balkanroute werd afgesloten. 50.000 mensen zitten sindsdien vast in Griekenland. Ruim 50.000 mensen arriveerden in Italië via de uiterst gevaarlijke route over de Middellandse Zee. 2.800 mensen kwamen dit jaar alleen al op die route om, 1.000 meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Dit vind je misschien ook leuk