Spanje vernietigt duizend ETA-wapens tijdens ceremonie

door admin
Spanje vernietigt duizend ETA-wapens tijdens ceremonie

Donderdag vond de ceremonie plaats waarbij de duizend wapens van de ETA, die in de loop der jaren in beslag zijn genomen, werden vernietigd. In deze korte video van de Spaanse krant El Mundo is te zien dat de wapens in drie rijen waren neergelegd waarna een walsmachine er langzaam overheen reed. Dit gebeurde op de binnenplaats van een politiekazerne van de Guardia Civil in het zuiden van Madrid.

Steun maar ook kritiek op ceremoniële daad Spaanse premier

Niet alleen werd dit moment bijgewoond door de premier van Spanje, ook waren vertegenwoordigers van verenigingen voor terrorismeslachtoffers en overheidsdiensten, die zich inzetten tegen terroristische bewegingen, aanwezig.

Premier Sánchez sprak kort tijdens de ceremonie: “Dit moment staat symbool voor de lange strijd tegen terrorisme die zo pijnlijk was voor ons land. We kunnen de doden die vielen niet ongedaan maken en we kunnen het verleden ook niet uitwissen. Maar nu we de wapens hebben vernietigd, gaan we ervoor zorgen dat we dit nooit vergeten en proberen we de pijn en de eer te herstellen”.

Niet alle verenigingen van slachtoffers stonden echter achter deze ceremonie. Sommige verenigingen en de Partido Popular noemden het evenement ‘propaganda’. Ze zijn boos over de steun die Sánchez krijgt van de Baskische separatistische partij EH Bildu en vanwege het overplaatsen van ETA-gevangenen naar gevangenissen dichterbij Baskenland.

Spaanse premier zonder hoofdrolspelers bij ceremonie

Opvallend was volgens de Spaanse krant El Mundo dat de politici die destijds het hoofd moesten bieden tegen de ETA, niet aanwezig waren bij de ceremonie. Pedro Sánchez noemde onder meer Felipe González, José María Aznar, José Luis Rodríguez Zapatero en Mariano Rajoy in zijn speech. Minister Grande-Marlaska en Robles van Defensie waren twee van de zes ministers die samen met Sánchez de ceremonie bijwoonden.

Monument als symbool voor einde ETA

De vernietigde wapens worden na de ceremonie omgesmolten tot een monument dat symbool zal staan voor het einde van de ETA. 90 procent van de bijna 1.400 wapens die tussen 1977 en 2005 in beslag zijn genomen, zijn van de ETA. De resterende 10 procent van de wapens waren van de Grapo, een communistische groepering die – net als de ETA – door de EU werd aangemerkt als terroristische organisatie.

In juni 2007 werden de laatste leden van de Grapo in Spanje opgepakt waarna de organisatie ophield te bestaan. De ETA kondigde in 2011 een permanent staakt-het-vuren af en stopte alle terroristische activiteiten.

Dit vind je misschien ook leuk